Начало / На фокус / Пред паметника на Девета пехотна дивизия в Плевен беше честван Деня на храбростта (снимки)

Пред паметника на Девета пехотна дивизия в Плевен беше честван Деня на храбростта (снимки)

Тържественото честване на Деня на храбростта и Българската армия – 6 май, в Плевен тази година започна много вълнуващо. За ритуала пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на пл. „Свободата” беше изнесена новоосветената икона на Свети Георги Победоносец, с благословията на Българската православна църква обявен за закрилник на града ни.

В шествието, което тръгна от храма „Свети Николай“, където беше извършено освещаването на иконата, се включиха курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски”. Пред паметника плевенски свещеници отслужиха  молебен за здраве и се състоя военен ритуал.

На площада бяха Военни формирования от Гарнизон Плевен, представители на държавната и местна власт в лицето на заместник – областния управител на Плевен Виолета Иеремиева, председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и съветници, кмета на Общината Георг Спартански и заместниците му, представители на военно-патриотични организации, деца от клуб „Млади възрожденци“ при Начално училище „Христо Ботев“, десетки граждани.

За историята на честването слово произнесе проф. д-р Мануш Христов  – военен историк и декан на Факултет „Авиационен“ във ВВВУ „Георги Бенковски”, след което празникът продължи с награждаване на военнослужещи, цивилни служители и представители на военно- патриотичните организации по повод 6 май.

Тържественият ритуал за Деня на храбростта в Плевен завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия и с тържествен марш на военните части на централния площад „Възраждане“.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...