Акценти
Начало / Общество / Преди 84 години е открит Военнният клуб в Плевен

Преди 84 години е открит Военнният клуб в Плевен

Днес се навършват 84 години от освещаването на Военния клуб в Плевен. За годишнината припомни Валя Минкова, за която културният институт заема голяма част от живота й.

Ето какво припомня тя за създаването на Дома на плевенското офицерство, който, независимо от историческите превратности, смяната на приоритетите и конкурентната среда, съхранява своята уникалност като средище за военно-патриотично възпитание, за просвета и развлечения, за социално включване, за разгръщане на творческия потенциал на поколения плевенчани.

„Съобразно царски указ от август 1914 г. за отпускане на парцели за построяване на Военни домове, общинските съветници дават съгласие за предоставяне на терен и по предложение на кмета Иван Миндиликов на 5 юли 1927 г. е взето решение, да се изгради Дом на плевенското офицерско събрание на площ от 4 750 кв. м. По идея на генерал – лейтенант Илия Атанасов, началник на плевенския гарнизон, започва набиране на средства чрез дарения и лотария, като за 5 години са събрани близо 10 милиона лева.

На 9 октомври 1932 г. пред гражданите, духовенството и официалните власти основният камък е положен, вградено е и послание към идните поколения, което гласи: „Тук ще се укрепва духът на народа и ще се поддържа вярата му в светлото бъдеще на България”.

На площ от 2090 кв. м. под ръководството на майсторите Миньо и Тодор Владов и е издигната сграда в импресионистичен стил с оригинално, обемно пространствено решение под формата на буквата Б.

С необикновена за времето си тържественост новопостроеният Дом, читалище и музей е осветен на 19 декември 1934 г. в присъствието на Цар Борис III, царица Йоанна, княз Кирил, военния министър генерал Златев и генерал -майор Филипов – началник на плевенския гарнизон.

Сградата на Военния клуб е архитектурен паметник на културата от национално значение, а мебелите, с които е бил обзаведен салона за високи гости са изработени по проект на професор Богдан Кръстев и подарени от общините Плевен и Тетевен”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...