Акценти
Начало / Образование / Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити

Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити

Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити, сред които значително опростяване на формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, отпуснати на студенти и докторанти.

Това беше съобщено на среща на министъра на образованието и науката Меглена Кунева със студенти от Медицинския университет в Плевен. Друга мярка е възможността да се отпускат кредити за обучение в чужбина.

Тези предложения ще залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите, обсъдени миналата седмица в МОН с всички заинтересовани страни – търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети. Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет на Република България за 2016 година.

Самите студенти обявиха, че ще настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентски кредити, каквато е практиката в съседни държави.

 

056Кунева МУ посещение

На срещата в Медицинския университет беше обсъждана и темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование. Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването. Много е хубаво, че не сте приоритетна специалност и няма нужда да бъдете подпомагани. Вие имате 100% заетост, коментира министър Кунева. По думите й Медицинският университет в Плевен, който е с висок рейтинг – 8.49, максимално се е възползвал от автономията си и дава качествено образование.

048кунева му посещение

Министърът посочи, че реформата в системата на висшето образование, както и Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” дават възможност за финансиране  на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, парите за докторанти и пост-докторанти.

Министър Кунева изрази задоволство, че в Плевен се подготвят много чужди студенти, които стават посланици на България по света след дипломирането си. Тя апелира да бъдат привлечени и българи от нашата диаспора, които искат да учат медицина у нас.

Източник: МОН

Прочетете също:

Две подвижни секционни комисии ще обслужват хората с увреждания в изборния ден

Две подвижни секционни избирателни комисии ще има в община Плевен на предстоящите на 11 юли ...