Начало / Любопитно / Празнуваме Лазаровден!

Празнуваме Лазаровден!

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос.[ Когато умира, четири дни след неговата смърт той e възкресен. Бог казва „Лазаре, излез!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Момите, лазарки, берат цветя за венците, които ще оплетат за Цветница, която се празнува на следващия ден, неделя. Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.[Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от момиченцата, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Честит имен ден на Лазар, Лазарка, Лазарин!

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...