Начало / Култура / Почина поетесата Леда Милева

Почина поетесата Леда Милева

Днес, в деня, в който трябваше да навърши 93 години, почина писателката и поетесата Леда Милева.

Тя е родена на 5 февруари в София през 1920 г., баща й е поетът Гео Милев.

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество.

Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия

Средното си образование получава през 1938 г. в Американския колеж в София. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София (1944-1951), главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“.

От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи. След това до края на 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.

От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература „Панорама“ и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб.

Леда Милева е народен представител е в Осмото, Деветото народно събрание и Седмото велико народно събрание.

Прочетете също:

Впечатляващ брой награди за Балетното студио при НЧ „Съгласие” от фестивала „Морско конче”

С куп награди бяха отличени децата от Балетното студио при НЧ „Съгласие 1869“ в IX ...