Начало / Общество / Почетена бе паметта на евреите, загинали в лагер в „Кайлъка”

Почетена бе паметта на евреите, загинали в лагер в „Кайлъка”

Тържествено възпоменание на паметта на 10 евреи, загинали в лагера в „Кайлъка” през юли 1944 г. се състоя пред паметните плочи в парка в Плевен. Събитието е част от поредица мероприятия, посветени на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

„Спасителите на българските евреи са тихи герои, водени от човещина. Някои са носели храна или вода. Други са крили еврейски семейства в домовете си . Всеки е помагал колкото и както може.“, каза Йосиф Меламед – главен секретар на Организацията на евреите в България „Шалом“, припомняйки събитията от времето на Втората световна война. Той подчерта, че плевенската еврейска организация е отличена преди 5 години за това, че близо 3000 от изселените от София през 1943 година евреи, са били настанени в Плевен. „Но днес , наред с признателността на еврейската общност за това хуманно дело, сме се събрали, за да  почетем паметта на едни други наши събратя. Затворени за това че са били противници на тогавашния режим, те  намират смъртта си в палеж през 1944 година в лагера в Кайлък.“, каза Меламед. Пред присъстващите той прочете имената на десетимата загинали и спомена причините, поради  които са били в този лагер.

Личните си спомени от трагедията разказа господин Калдерон, който тогава е бил едва на 13 години. „Всички се опитваха да излязат през единствения изход от бараката, но беше невъзможно. Пламъците бяха обхванали и изхода, и вътрешността на помещението, където спяхме. Виждах как през вратата излизат горящи хора“, спомни си преживяния ужас на 10-ти срещу 11-ти юли 1944 година Калдерон.

В знак на преклонение пред паметта на жертвите присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание и положиха венци и цветя пред паметната плоча, издигната в тяхно възпоминание. Сред присъстващите на възпоменанието бяха зам.-областният управител Татяна Божинова и кметът на Плевен Георг Спартански.

Прочетете също:

Летни занимания започват в Центъра за работа с деца (програма)

Заниманията по интереси за деца през лятната ваканция в Плевен ще започнат от 17 юни ...