Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Половината от участници в местните избори още не са се отчели пред Сметната палата

Половината от участници в местните избори още не са се отчели пред Сметната палата

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври 2015 г., представени от участниците в тях.

В Сметната палата са представили отчети общо 693 участници в местните избори, а 330 участници не са изпълнили задължението си, предвидено в Изборния кодекс, съобщават от институцията.

Сред участниците в изборите 71 са политически партии, от които не са подали отчети 3 политически партии – Движение „Инициатива за Ботевградска община“, „Новите лидери“ и „Солидарност“.

И трите коалиции от партии, участници в изборите, са подали отчетите си – това са „Радикална левица“, „Народен съюз“ и „Реформаторски блок“.

По окончателни данни в изборите са участвали 419 местни коалиции. От тях 358 са подали отчетите си, а 61 – не са представили отчети.

От 530 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 264, а 266 инициативни комитета не са представили отчети.

Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс. След като се влезе в регистъра, се кликва на „2015“, след това – „Избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г., „Регистрирани участници“, „Регистрирани участници в ЦИК“ и „Регистрирани участници в ОИК“. При избор на даден участник се клика на „Данни“, след това – „Финансови отчети“ и накрая на колонка „Отчет“ (конкретният отчет е обозначен  с „кламер“ за прикачен файл).

Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и представената информация от доставчици на медийни услуги, социологически и рекламни агенции, и агенции за осъществяване на връзки с обществеността за предоставените от тях услуги на участниците в изборите.

Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в местните избори на 25 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лв. По предварителни данни 52 политически партии, 3 коалиции от партии, 198 местни коалиции и 49 инициативни комитета са декларирали в отчетите си приходи и разходи над посочения праг и ще бъдат обект на одит от Сметната палата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...