Начало / Общество / Полицията стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Полицията стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

ученициПолицията стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” днес. Тя ще продължи до 30 септември. С цел гарантиране на сигурността на учениците и техните родители, както и за опазване на обществения ред в и около учебните заведения служители, на Областната дирекция на МВР – Плевен са проведени срещи с представители на Регионалния инспекторат по образование  в Плевен и с кметовете от общините, набелязани са мерки и съвместни действия за организиране на началото на учебната година и недопускане на нарушения на обществения ред и криминални престъпления.

На срещи с директорите на всички училища и детски заведения в областта са обсъдени възможностите за допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропусквателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства и полицията. Служителите на реда са извършили охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини, за да дадат предписания за подобряване на физическата защита на учениците и недопускане на нерегламентирано проникване.

15 тежки пътно-транспортни произшествия с участието на деца и юноши са станали през лятната на ваканция на тази година, отчитат от полицията. С деца до 14 годишна възраст са настъпили 9 тежки ПТП с 1 загинал и 9 ранени деца, а с участието на юноши на възраст 15-17 години са настъпили 6 тежки ПТП с 1 загинал и 6 ранени юноши.

4 деца са ранени в ролята им на пешеходци, също толкова са пострадали, докато са карали велосипед, 7 са ранените деца пътници.

През учебната 2012-2013 година на територията обслужвана от ОД на МВР – Плевен с участие на деца и юноши са настъпили 28 тежки катастрофи с 1 загинал и 31 ранени деца и юноши. С деца до 14 годишна възраст като различни участници в движението са настъпили 24 тежки катастрофи без загинали, с 28 ранени деца, а с участието на юноши на възраст 15-17 години са настъпили 4 тежки катастрофи с 1 загинал и 3 ранени юноша.

Особено са застрашени първокласниците и децата до 14-годишна възраст при отиване и връщане от училище. Според статистиката те стават жертви на катастрофи най-вече като пешеходци при внезапно слизане на платното, без оглеждане и преценка на скоростта на автомобилите, неправилно движение по пътното платно, рисково навлизане на пешеходните пътеки, неправилно пресичане пред и зад паркирани автомобили.

Основната причина за настъпване на пътнотранспортни автопроизшествия е движението с несъобразена скорост, отнемането на предимство, съчетано с неправилно слизане и движение на пешеходците по платното.

Автопроизшествията настъпват главно на хоризонтални, прави улични отсечки между кръстовища, където автомобилите се движат с по-висока скорост. Липса на родителски контрол и една от причините за инциденти на пътя. Друг сериозен проблем е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...