Акценти
Начало / Икономика / Поддръжката на ремонтираните по проект обекти в „Кайлъка” – „Параграф 22” по плевенски

Поддръжката на ремонтираните по проект обекти в „Кайлъка” – „Параграф 22” по плевенски

В истински Параграф 22 се превръща решаването на проблема с поддръжката на детски площадки и на тази за фитнес в парк „Кайлъка”, които са изградени по европроект. Този сериозен проблем, който може да донесе на Община Плевен сериозна финансова санкция в размер на близо 8 000 лв., повдигна кметът Георг Спартански днес. Това беше направено в отговор на шефа на фирма „Паркстрой” – Красимир Петров, който съобщи по време на оперативното заседание за счупени съоръжение.

Кметът обясни, че съгласно проекта, изградените по него площадки и реконструираната крепост „Сторгозия” в продължение на пет години трябва да се поддържат в безупречен вид. Това обаче е задължение на Област Плевен, която е собственик на парка и се е задължила с подписа на предишния областен управител да поддържа обектите. Но от проверяващия орган, когато констатират нарушения, налагат санкция на Община Плевен, тъй като тя е изпълнител на проекта.

Така Община и Област се изправят пред истински Параграф 22, тъй като нито Областта има средства да поддържа обектите, реконструирани по проекта, нито Общината има право да харчи общински пари за поддръжка на държавен имот, изтъкна Спартански.

Той припомни, че от общинската администрация са правили опит да им бъде разрешено да поддържат парка, но държавата е отказала. Областният управител с писмо е уведомил кмета, че е нецелесъобразно да се харчат общински пари за поддръжка на парка, който е държавна собственост обясни Спартански.

Но той допълни, че хората са прави да питат защо са счупени люлките и фитнес уредите, защо се рушат стълбите към крепостта „Сторгозия”, кой коси тревата и изхвърля изсечените сухи клони и дървета.

Вече имахме разговор с областния управител Ралица Добрева по отношение на тази колизия на отговорностите, каза кметът, като подчерта, че подобни проблеми има  и в други общини.

Но ако не се намери разрешение за Плевен, напълно възможно е, при повторна проверка на контролиращия орган, Общината да бъде глобена със сериозна сума.

Прочетете също:

Общо сътрудничество обсъдиха младежи от Представителството на студентските съвети с кмета Георг Спартански

Възможности за съвместно сътрудничество обсъдиха на среща с кмета Георг Спартански членове на Изпълнителния съвет ...