Начало / Здравеопазване / Повишени резултати на пациенти с неконтролирана артериална хипертония

Повишени резултати на пациенти с неконтролирана артериална хипертония

Това сочат резултатите от проучване по време на национална здравна кампания, проведена и в Плевен

Резултатите от статистическо проучване, направено по време на национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвното налягане,  показват повишени резултати на пациенти с неконтролирана артериална хипертония и регистрирано предсърдно мъждене.

За 13 поредна година, Световният ден за борба с хипертонията беше отбелязан с мащабна здравна кампания в страната. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

Инициативата тази година се организира от Българската лига по хипертония в партньорство с Българският Червен Кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и премина под надслов „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“.

За един ден 2492 жители на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и Кърджали измериха безплатно кръвното си налягане с медицинска техника, която автоматично отчита измерените стойности и регистрира наличие на предсърдно мъждене с технология Afib.

При 150 души от преминалите медицински прегледи в цялата страна е регистрирано предсърдно мъждене, което е  6,02% от всички изследвали се. Най – висок процент е регистриран в градовете на кампанията София, Стара Загора, Хасково и Пазарджик.

Качественият контрол на артериална хипертония и откриването на предсърдно мъждене в ранен стадий могат значително да намалят опасността от сърдечносъдови инциденти, образуване на тромби и мозъчен инсулт.

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония и предсърдното мъждене са най-важните рискови фактори за инсулт. Те причиняват около 50% от исхемичните мозъчни инсулти.

Уврежданията, които хипертонията причинява, се проявяват с времето и често се диагностицират  тогава, когато в кръвоносните съдове на тялото са настъпили значителни щети. Ако човек има хипертония, няма как да не разпознае очевидни симптоми. Те включват обща умора, силна тилна болка, промени в зрението, болка в гърдите, кървене от носа, неравномерен пулс, шум в ушите. За високо кръвно налягане се определят стойности на систолично кръвно налягане над 140 mmHg и / или диастолично кръвно налягане над 90 mmHg. Систоличното кръвно налягане е максималното налягане в кръвоносните съдове, при съкращаване на сърцето. Диастолното кръвно налягане е минималното налягане в артериите между две последователни съкращения на сърцето.

„Хипертонията е уникална болест, защото от една страна тя е самостоятелна болест, но от друга страна е рисков фактор за важните заболявания ( миокарден инфаркт и мозъчен инсулт). Заболяването зачестява с напредване на възрастта, но в България се наблюдава все повече млади хора да се разболяват. Свързано е с начина на живот и обездвижването. Всеки човек , особено над 35 годишна възраст трябва да знае своите стойности на артериалното налягане. Това е и смисъла на подобни инициативи, хората да научават своите стойности на кръвно налягане и да бъдат обучени как правилно да измерват кръвното си налягане в домашни условия и как да си вадят правилни заключения кое е извън нормите и кога се налага лекарска намеса. Приблизително 1/3 от населението в България страда от високо кръвно налягане. Ако към тях добавим и статистиката за 65 % сърдечносъдови инциденти, проблема за България се превръща в глобален.“, обясни проф. Арман Постаджиян, председател на Българска Лига по Хипертония.

Координаторите на кампанията споделиха, че интереса към кампанията и инициативата тази година е бил голям. Млади хора, активно спортуващи и много млади родители се възползваха от безплатния скрининг и проявиха интерес към качествения начин, по който да проследяват и лекуват своето кръвно налягане, към правилния избор на апарат за домашен мониторинг, към причините и рисковите фактори за проява на мозъчен инсулт  и към методичните указания за здравна култура и поведение.

 Българска Лига по Хипертония и партньори  подчертават значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

Прочетете също:

Амфитеатър ще бъде изграден в Регионалния исторически музей в Плевен

Амфитеатър с 387 седящи места и места за хора с увреждания ще бъде изграден в ...