Начало / Общество / Повишението в нивата на реките продължава

Повишението в нивата на реките продължава

Очаква се да преобладава повишение на речните нива, информират от Басейнова дирекция – Плевен. През денонощието от 8 ч. на 15 май до 8 ч. на 16 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 21 см до + 31 см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес повишения се очакват в горните течения на реките Вит и Осъм. От 18 май речните нива в басейна ще започнат да се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17, 18 и 19 май ще бъдат над средните многогодишните стойности. Водните нива в средното и долно течение на основната река ще се задържат високи. На 18 и 19 май речните нива ще започнат временно да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Над 1200 са именици на Антоновден в община Плевен

На днешния Антоновден имениците в община Плевен са  близо 1 220, според справка, предоставена от ...