Акценти
Начало / Образование / Плеяда от световноизвестни учени с участие на международната конференция за студенти и млади лекари в МУ-Плевен

Плеяда от световноизвестни учени с участие на международната конференция за студенти и млади лекари в МУ-Плевен

За първи път в 5-дневен научен формат в Медицински университет – Плевен ще се проведе новото издание на традиционния младежки научен форум ХІV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. От 10 до 15 октомври, под мотото “Cultivating a New Era” („Отглеждайки нова епоха“), програмата на събитието ще предложи разнообразни и атрактивни инициативи с акцент върху най-новите постижения в областта на медицината и иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.

За втора поредна година конференцията ще стартира с „Есенно училище по иновации в медицината“, съобщават от учебното заведение. То ще е на следните теми: „Проблеми при възрастни пациенти с конгенитално сърце“, с модератор проф. д-р Цветомир Луканов, Началник отделение по Детска кардиохирургия към катедра „Кардиохирургия“ при Университетска болница Хайделберг, Германия, и с участието на водещи специалисти-кардиолози от МУ-Плевен и гр. София; „Транслационна медицина – основни концепции, подходи и методи“, с модератори проф. д-р Амир Шахзад, Президент на Европейско дружество по транслационна медицина (EUSTM) и проф. Готфрид Кьолер, Австрийско дружество по транслационна медицина (ASTM). Официалната церемония по откриването на конференцията на 11 октомври ще завърши с академична лекция на специалния гост на младежкия форум проф. д-р Робърт Холоуей, д.м.н. от Института по роботика към Болница Флорида, САЩ, който е Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен.

постер МУ 1

Високотехнологичният профил на МУ-Плевен ще бъде затвърден с провеждането на две изключително интересни за студентската аудитория събития. Едното е семинар „Високотехнологична медицина и опитът на Медицински университет – Плевен“, с демонстрация в реални условия на 3D медицинска маса за виртуални дисекции, която позволява проучване на всякакъв вид медицински изображения от предклиничната и клинична практика чрез автоматично генериране в 3D формат и пространствено детайлизиране на обекта за обучителни, диагностични и терапевтични цели. На участниците ще бъде предоставена възможност за непосредствено запознаване с високотехнологичното устройство чрез работа с реални клинични случаи. Ще бъде излъчена и 3D Хирургия на живо. Второто е работна среща „Лапароскопски методи в хирургията, акушерството и гинекологията“, в хода на която младите учени ще работят в малки групи и в екип с модератор и медицинска сестра, упражнявайки своите лапароскопски умения на бокс-тренажор и виртуален симулатор. Работната среща ще се проведе под модераторството на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. и д-р Лъчезар Танчев, д.м.

В програмата на конференцията, на 13 и 14 октомври, четвъртък и петък, са включени лекции на видни представители на медицинската наука у нас и в чужбина, сред които се открояват имената на: проф. д-р Кипрос Николаидес, ръководител на Център по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон и един от основоположниците на феталната хирургия в световен мащаб, който ще проведе вътреутробна операция, излъчвана на живо чрез телевръзка между операционната и конферентната зали; д-р Петя Чавеева, д.м., сертифициран специалисти по Фетална медицина от школата на проф. Николаидес и автор на първата у нас вътреутробна операция при фетална диафрагмална херния, извършена през 2014 г.; д-р Кеничиро Хасуми, Токио, Япония, основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България и Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, който ще представи на 14 октомври академична лекция на тема: „Нов подход за потискане на CTL имунния толеранс след индукционно лечение с HITV (човешки инициирана терапевтична ваксина)“. Д-р Хасуми е пионер в изследването и приложението на терапевтични противоракови ваксини чрез инжектиране на култивирани автоложни дендритни клетки за стимулиране на терапевтичен имунен отговор при онкологични заболявания. В хода на научната сесия на тема „Имунология и рак“, със свои проучвания в областта на имунотерапия на рака ще се включат проф. д-р Дийн Ман от катедрата по Патология в Университет Мериланд, Балтимор, САЩ, и проф. д-р Милчо Минчев от Национална специализирана болница за активно лечение по хематологични заболявания, София, България. Участие ще вземе и Роналд Харви, стипендиант по програма за образователен обмен Фулбрайт и Доктор по психология на общността в Университет ДеПол, Чикаго, САЩ, който ще изнесе лекция на тема: „Ролята на социалното подпомагане и жилищното настаняване за поддържане на трезвост след лечение на зависимост от наркотични вещества и алкохол“ на 13 октомври. Понастоящем, Роналд Харви работи по проект на програма за социална рехабилитация след приключване на лечението на наркозависими в България. В рамките на конференцията проф. д-р Димитър Господинов, д.м.н., ръководител сектор „Дерматология и венерология”, МУ-Плевен, и член на Ръководството на Българско дерматологично дружество, ще запознае участниците с новостите в подхода и лечението при Сарком на Капоши на 14 октомври.

За повече информация относно регистрацията и организирането на допълнителни инициативи можете да посетите официалния уебсайт на конференцията: http://mdsc.mu-pleven.bg. Крайният срок за регистрация на участниците е 31 август.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...