Акценти
Начало / На фокус / Плевен почете паметта на героите, загиналите за неговата свобода (снимки)

Плевен почете паметта на героите, загиналите за неговата свобода (снимки)

Пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес се състоя тържественото честване на 141 години от Освобождението на Плевен от турско робство. Стотици плевенчани се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почитта си към загиналите войни в боевете край Плевен, проравили пътя за Освобождението на България.

Заупокойна молитва отслужи плевенският митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове.

Слово по повод годишнината произнесе кметът на Плевен Георг Спартански, който подчерта, че „независимо от политическите спекулации, руската императорска многонационална армия освободи България от турско робство”. Той припомни подвига на българските герои, дали живота си по време на петвековното робство във въстания в опит да освободят поробената си родина, както и саможертвата край Плевен на хиляди войни на императорската армия и хиляди румънски войни. „Плевен е началото на освобождението на България, начало на нова Европа”, изтъкна Спартански. Той се обърна към децата с призив да знаят имената на големите военачалници, които със своя подвиг направиха възможно освобождението на Плевен. „Деца, помнете този ден, вие сте бъдещето на Плевен и на България. За да го има Плевен, за да я има България нека да помним и тачим подвига на  хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето освобождение”, завърши словото си Спартански.

Към събралите се обърна и посланикът на Русия Анатоли Макаров, който отбеляза, че кръвопролитните сражения край Плевен са станали „символ на  бойното братство между народите на нашите две страни”. Той специално подчерта, че подкрепата на Русия към България е била искрена и безкористна. „Днес отново са актуални въпроси за установяване на историческата истина за героичното минало, за славянското самосъзнание и културния суверенитет. Няма да позволим на редица западни държави, които искат да разклатят, да обезценят историята ни”,  изтъкна руският посланик.

Тържественото честване завърши с поднасяне на венци и цветя пред вечния огън на Мавзолея.

Официални гости на честването бяха народни представители от плевенски избирателен район,  общински съветници, председателят на Общинския съвет Мартин Митев,  областният управител Мирослав Петров, бившите кметове на Плевен – Андрей Романов, Петко Цолов, Румен Петков и Найден Зеленогорски, посланикът на Руската  федерация Анатоли Макаров, генералният консул на Русия в Русе Громов, представители на посолствата на Република Беларус и Република Румъния в България, представители на държавни и обществени институции, на политически партии, гости от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон, Браила, Брест, Николаев.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...