Акценти
Начало / Видео / Плевенчани се запознаха с „Печатарят“ по нестандартен начин (видео, снимки)

Плевенчани се запознаха с „Печатарят“ по нестандартен начин (видео, снимки)

Нестандартно представяне на романа „Печатарят“ на писателката Силвия Томова се състоя снощи в Плевен. В интерактивен спектакъл на Джими – Диян Павлов в неговата „Творителница” беше направена разходка през вековете, която потопи събралата се публика в епохата от създаването на българската писменост.

Романът на Силвия Томова разказва за първия български печатар Яков Крайков, а чрез спектакъла на Джими публиката се върна векове назад във времето, за да се запознае с историята на книгопечатането. „Печатарят“ нашумя през миналата година и беше номиниран за книга на годината, отличен е с наградата „Ваня Константинова – 2016“ в раздел проза, акцентира домакинът на събитието.

Силвия Томова е автор на два сборника с разкази – „Добър ден, Р.“ и „Черни маслини и двама мъже“, и на романите „Кожа“ и „Тит от Никомедия“. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2007) и приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и белоруски. „Печатарят“ е третият роман на Силвия Томова, който ни пренася в едни от най-тъмните за България години, за да възкреси от мрака на XVI век образа на българина Яков Крайков.

„Годината е 1566, а българските земи са под властта на Османската империя. Във Венеция българинът Яков Крайков купува печатарско ателие и започва да издава книги за българи и сърби. Следващите седем години той ще публикува четири богослужебни книги със своя издателски монограм. Въпреки че Яков е първият български печатар още по времето на Ренесанса, изключителен гравьор, редактор, коректор и шрифтолеец, нищо за личния му живот не се знае“, сподели авторката на книгата. Това прави и създаването на книгата „Печатарят“ толкова трудно. Известно е само, че Крайков е роден в изчезналото отдавна село Камена река край Коласия, днешен Кюстендил, а след 1572 година следите на този просветен и смел мъж изчезват завинаги. Роден на Балканите и работил в космополитния град-държава Венеция през XVI век, Яков Крайков е полуисторическа, полумистична личност, която упорито се крие в сенките на минало ни.

Следваща Предишна
Силвия Томова
Силвия Томова Джими 1
Джими 1
Джими
КЕМ
книга печатарят 2
книга печатарят 4
книга печатарят 3
книга печатарят
Силвия Томова 1
Силвия Томова Джими
книга печатарят 1
Следваща Предишна

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...