Начало / Общество / Плевенски скулптори възкресяват фонтана с жабките

Плевенски скулптори възкресяват фонтана с жабките

Бронзови жабки скоро ще се появят на едно от водните огледала в центъра на Плевен. По предложение на плевенските скулптори Убавка Тончев и Константин Симеонов ще бъде възкресен любимият на плевенчани Фонтан с жабките, съществувал на същото място преди изграждането на водната каскада. Нови три бронзови скулптури на жабки ще бъдат изработени от двамата скулптори. Те са представили идеен проект как ще изглеждат, както и техни  фигурки от восък.

Първообразите са дело на известния плевенчанин скулптора Ангел Спасов, но след преустройството на централната градска част съдбата на жабките е неизвестна. Оригиналната им гипсова отливка се съхранява във фонда на ХГ „Илия Бешков”. Изготвена е схема за разполагане на новите три декоративни елемента, приета с решение на Експертния съвет по устройство на територията при Община Плевен. Скулпторите са се консултирали с проектанта на водните огледала – арх. Красимир Попов, който е приветствал идеята, за реализацията на която няма проблем.

 „Фигурките са намигване от миналото с поглед към бъдещето, много от нас помнят „фонтана с жабките” и пазят топли емоции. Не говорим за същите като вид и разположение фигури, защото има авторски права. Няма проблем да се поставят във възстановеното по европейски проект пространство, тъй като не генерират никакви приходи и не нарушават общата визия”, обясни г-н Спартански. Проектирането и изработването на новите три жабки е дарение от авторите Убавка Тончев и Константин Симеонов за гражданите на Плевен в навечерието на Празника 15 май.

 

Прочетете също:

63-годишен е бил зад волана на автомобила, предизвикал тежката катастрофа на гара Каменец

В 12:10 часа на 28 май 2020 г. в полицията е постъпил сигнал за тежка ...