Акценти
Начало / Култура / Пламен Джуров и Лия Петрова  звездите в концерт в памет на Георги Нотев

Пламен Джуров и Лия Петрова  звездите в концерт в памет на Георги Нотев

Плевенска филхармония ще почете с концерт диригентът Георги Нотев, който отдаде голяма част от живота си на музикалната култура на Плевен. Той ръководи 30 години Плевенската филхармония, издигайки я на изключително високо ниво и превръщайки я в един от най-добрите оркестри в страната. За диригент на концерта е поканен Маестро Пламен Джуров. „Съгласих се веднага, защото идеята на този концерт е много по-дълбока, отколкото изглежда на пръв поглед, сподели днес пред журналисти Пламен Джуров. – Три десетилетия от живота на Георги Нотев са свързани с Плевен. В това време тук са се състояли толкова музикални  събития, че е трудно да се опишат. Всичко това се случи благодарение широкия поглед, който Нотев имаше в програмирането. Той направи оперни спектакли, които можеха да отидат навсякъде по света и щяха да направят впечатление. Тези добродетели в музикалния живот на Плевен се дължат много на Нотев. Най-големият музикален възход на Плевен, но и най-големият разгром станаха точно по времето на Нотев. Тогава върху него се изсипа лавина от несправедливи обвинения”, припомни Пламен Джуров.

Затова и програмата, която е подготвил за концерта, който ще се състои на 7 декември в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”, ще съдържа тези полярни настроения. Ще прозвучат фрагменти от  „Реквием” на Моцарт в блестящото изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова”, Цезар Франк – Симфония в ре минор – късноромантична симфония, която е пълна със страсти и печал. Като контраст на тези две произведения ще прозвучи Концерт за цигулка No5 на Мацарт в изпълнение на Лия Петрова. „Това е една от най-бляскавите млади български изпълнители, която свири по световните сцени и печели награди от световни конкурси”, представи я Маестро Джуров.

„Радвам се, че мога да участвам в този концерт, защото за нас, младите, е изключително важно да помним такива хора като Георги Нотев, за да знаем откъде сме дошли и да знаем към какво се стремим. Радвам се, че за втори път ще мога да свиря на плевенска сцена и този път с Плевенска филхармония”, каза Лия Петрова. Веднага след концерта на плевенска сцена тя заминава за изява в Париж, след което има изпълнения в Швейцария, Германия.

Концертът в памет на Георги Нотев е от 19 часа, на 7 декември.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...