Акценти
Начало / Култура / Пламенните испанци от „Ла Туна“ отново гостуват в Плевен

Пламенните испанци от „Ла Туна“ отново гостуват в Плевен

Вече познатият и любим испански оркестър „ЛА ТУНА” отново ще бъде гост на Плевен в дните 14 и 15 юли. Първата им изява ще е дефиле, което ще започне в 18.00 часа на 14 юли /четвъртък/ от сградата на ДКТ „Ив. Радоев” и ще продължи до централния площад „Възраждане”. На 15 юли оркестърът ще изнесе концерт в двора на  Регионалния исторически музей с начало в 20.00 часа, входът е свободен.

 „ЛА ТУНА” е оркестърът на Университета в град Алкала Де Енарес – родното място на Мигел Сервантес,  и е  част от нематериалното културно наследство на Испания. Началото е поставено преди пет века , когато бедни студенти, наричани от местното население„сописти“ /от исп. sopa, в превод супа/ започват да свирят в ханове и таверни за купичка супа. Неповторимата жизненост на изпълненията привлича и други студенти и така пет века по-късно оркестърът е емблема на университета, чието име носи. „Ла Туна“ участва във всички събития, организирани от университета, като сред тях е церемонията на най-авторитетното отличие за испаноезична литература – наградата „Мигел де Сервантес“, връчвана от Негово Величество Крал Фелипе II. Знаково е участието на „Ла Туна“ в ежегодното възпоменание за Мигел де Сервантес и откриването на празниците на града от балкона на Кметството.

Серенадата на трубадурите от Ла Туна в снимки и видео

Оркестърът участва в редица фестивали в Испания, Португалия и Нидерландия, където печели наградата за „Най-добър Туна“. Десетки градове от всички континенти са имали удоволствието да са домакини на концертите на „Ла Туна“ – от Хонконг до Ню Йорк, от Токио до Буенос Айрес, от Москва до островите Фиджи. По време на тези турнета оркестърът получава множество награди и отличия като „Ключовете на града“  от Санта Марта в Колумбия и почетното звание „Гражданите на честта“ във Венецуела. “Ла Туна“ представя Испания в редица международни културни изложения и панаири – Международен панаир в Тайван, Испанската културна седмица в Израел, Палестина и Бряг на Слоновата кост, изложба в Япония.

„Ла Туна“ с гордост представя испанските традиции и завладяващата си музика по света. Те свирят и пеят в престижни театри, правят улични дефилета, серенади на изискани дами и участват в музикални състезания. Репертоарът им е богат и включва класическа музика, испански фолклор, популярни песни. „Ла Туна“ пази и развива т.н. „зарзуела“, която е създадена през 1600 година и е вид музикален театър с песни и танци. Днес те са осъвременили тази музикална форма и тя звучи като популярни музикални пиеси, но така се поддържа вековната испанска традиция. Всичко, което поднася на публиката „Ла Туна“, е спектакъл, изпълнен с емоционална музика, много оживление и радост.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...