Начало / Общество / Печеното пиле – задължително за Петровден

Печеното пиле – задължително за Петровден

Православната църква чества днес паметта на първоапостолите Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и първопрестолници, както и вселенски учители.

Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Кифа (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи камък. Апостол Петър бил един от любимите ученици на Христос.

Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него. В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: „Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш“, и се разкаял. След възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото апостолство.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядвал юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник, става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

Около 67 год. Петър пристигнал в Рим, където император Нерон предприел гонения срещу християните. Петър бил затворен в тъмница и на 29 юни предаден на смърт.

Осъдили го на кръстна смърт. Петър обаче помолил да го разпънат с главата надолу, като не считал себе си достоен за еднаква смърт със Спасителя. Павел пък бил посечен с меч.

Според народните традиции, че празникът се чества и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град. В този ден завършва петровският пост и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки ­петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.

Прави се и жертвоприношение на петел, който още в древните митологии е знак на висшето, небесното – той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно – с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността, затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака.

Именици днес са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен, Кремена, Преслава.

Прочетете също:

Прочистват „Кайлъка” от болни дървета, подменят ги с нови

Работници на „Паркстрой”  изсичат старите и болни смърчове в парк „Кайлъка”. Годният дървесен материал от ...