Начало / Крими / Петима задържани в Плевенско при специализирана акция срещу битовата престъпност

Петима задържани в Плевенско при специализирана акция срещу битовата престъпност

На територията на РУ – Пордим вчера бе проведена специализирана операция. Полицейските действия са реализирани за времето от 8 часа до 17 часа под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен. При проведени оперативно-издирвателни мероприятия за разкриване на извършена кражба от частен имот в село Одърне са задържани 46-годишен и 17-годишен, и двамата местни жители. При проверка в дома на непълнолетния са установени част от вещите, обект на престъплението – легла с пружини, врата и други вещи. Те са предадени с протокол за доброволно предаване и се съхраняват в полицията. 17-годишният е направил прави пълни самопризнания и описва механизма на извършеното деяние. На 5 февруари 2020 година жител на село Вълчитрън е сигнализирал в полицията за кражба на движими вещи – монофазен електрожен, брадва, маслен и пет стари акумулатори от гаража му. В хода на разследването са разпитани свидетели. По случая за срок до 24 часа са задържани 16-годишен местен жител и 19-годишен от Плевен. Непълнолетният е установен като извършител на престъплението. Изяснено е, че той е продал вещите в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в град Плевен. В 14:00 часа в сградата на РУ – Пордим му е извършен личен обиск. В левия джоб на спортния му екип е установен хартиен свитък с приблизителни размери 1,5 см. х 4 см, съдържащ бледожълто кристалообразно вещество. Свитъкът е предаден с протокол за доброволно предаване. Предстои назначаване на физико-химична експертиза за установяване състава на веществото. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК.
В рамките на специализираната операция за срок до 24 часа е задържан 20-годишен от село Бръшляница. Изяснява се съпричастността му към извършена кражба от частен дом в селото. Работата със задържаните, както и процесуално-следствените действия продължават.
По време на акцията са профилактирани 34 лица от селата Одърне, Вълчитрън, Мечка и Бръшляница. Проверени са 26 МПС и са съставени 8 акта за административни нарушения, изготвени са два протокола по чл. 65 от ЗМВР.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...