Акценти
Начало / Здравеопазване / Още една болница в Плевен разполага със система за роботизирана хирургия

Още една болница в Плевен разполага със система за роботизирана хирургия

С роботизирана система от последно поколение, с която ще се извършват робот-асистирани операции в гинекологията, общата хирургия и урологията разполага от началото на годината УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен. С въвеждането на новата роботизирана система в клиничната практика ще се наблюдават по-добри резултати в оперативната и лечебната дейност. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на роботизираната хирургия: намаляване на болничния престой, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот.

През месец януари 2018 г. се навършиха 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в България и в Югоизточна Европа от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. Проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов и техните екипи имат съществен принос за развитието на това революционно направление в съвременната медицина не само у нас, но и в Европа. Професор Горчев е първият сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci за Югоизточна Европа и нашата страна, преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия в Страсбург, Франция.

Юбилейната годишнина бе отбелязана официално в Медицински университет – Плевен  с откриването в Телекомуникационния ендоскопски център към университета на единствената за страната експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“. Тя е посветена на отбелязването на четири важни годишнини: 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.; 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.; 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България през м. януари 2008 г. и 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори чрез високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) в България и Югоизточна Европа през м. декември 2012 г.

За 10-годишния период екипът на чл.-кор. проф. Григор Горчев извършва общо 1200 робот-асистирани операции в гинекологията, от които 693 робот-асистирани хистеректомии за ендометриален карцином; 494 робот-асистирани радикални хистеректомии за карцином на маточната шийка; 10 робот-асистирани параметректомии и 3 робот-асистирани радикални трахелектомии (органосъхраняващи операции за отстраняване на шийката на матката и съхраняване на матката с цел запазване на репродуктивните функции на жената). За учебната 2017/2018 година Медицински университет – Плевен е първото висше медицинско училище в страната, което въведе в учебния план по „Медицина“ дисциплината „Минимално инвазивна хирургия“, част от която е и роботизираната хирургия.

През месец септември тази година под патронажа на МУ-Плевен в София ще се проведе ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...