Начало / Образование / Очакват президента за откриването в Плевен на Изнесения комплекс за авиационно образование

Очакват президента за откриването в Плевен на Изнесения комплекс за авиационно образование

На 20 януари (петък) Президентът Румен Радев е поканен да открие сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование на ВВВУ „Георги Бенковски“. Това е един от най-мащабните проекти, реализирани от Военновъздушното училище след възстановяването му. То беше открито официално на 20 януари 2020 година от Президента и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев и от Министъра на отбраната Красимир Каракачанов, които връчиха бойното му знаме.

Също през 2020 г. с решение на Общинския съвет, Община Плевен предостави безвъзмездно на ВВВУ бившето основно училище „Марин Дринов“ в град Плевен, в което да бъде разположен Изнесен комплекс за авиационно образование.

Със собствени сили от висшето училище почистиха района около бившето училище, възстановена е над 300 метра ограда и захранването с вода на сградата.

През 2021 г. бе проведена обществена поръчка за „Изпълнение на инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР“ на обекта. Сградата е въведена в експлоатация с акт 16 и функционира като Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО) към Училището, в който вече се обучават курсанти и студенти.

 През първия етап в сградата са изградени център за настаняване на обучаеми с капацитет 42 места за настаняване и да апартамента за настаняване на гост – преподаватели, 12  кабинета на различни катедри, една поточна зала и офиси за преподавателския състав, спортна зала със съблекални и санитарни възли.

Предстои реализиране на втория етап за реконструкция на ИКАО, който включва изграждане на аула, фитнес зала, столова за бързо хранене, топла кухня за раздаване на храна и санитарни възли.

Пред обновената сграда на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) бе поставен историческият за българските ВВС самолет – Миг-21Ф-13. Той е приет на въоръжение през месец октомври 1963 г. в България и е предоставен за учебно пособие на ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1972 г. Самолетът – изтребител Миг- 21Ф-13 със заводски номер 1118 и последен борден номер 422 е реставриран от екипа на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“.

За участие в тържествения ритуал по откриване на Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) са поканени представители на Министерство на отбраната и Българската армия, държавната и общинска власт, институции с отношение към авиационното образование.

В почетния строй за посрещане на Президента ще бъдат блокове от курсанти и преподаватели от ВВВУ, блокове военнослужещи от Единния център за начална подготовка и в.ф. 38220 , както и  студенти от Медицински университет, учащи от партньорските училища- ИНУ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Г. Бенковски“ , гвардейски отряди от ОУ „Д-р Петър Берон“ .

Президентът Румен Радев ще връчи Свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж  на курсантите  от 011 кл. отд., специализация „Летец-пилот“, защитени достойно след теоретичен курс пред Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

В програмата е предвидена и среща на Президента с курсанти, студенти, ученици и преподаватели.

 

 

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...