Начало / Образование / Оцеляването-част от практическата подготовка на курсантите  от ВВВУ „Георги Бенковски”

Оцеляването-част от практическата подготовка на курсантите  от ВВВУ „Георги Бенковски”

Първокурсниците курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски” проведоха двудневен курс по оцеляване в района на училището и на местността на землището на гр. Долна Митрополия.

Ръководителят на курса полковник доц. д-р Мануш Христов споделя, че двата  модула така са структурирани, че курсантите да придобият представа, знания и практически умения за оцеляване и живот в полеви условия.

Първият модул  предвижда живот в полеви условия, ориентиране и приспособяване към околната среда. Осъществени са занятия по изготвяне на заслон и убежища, приготвяне на храна в полеви условия, движение и ориентиране на местността, оказване на първа медицинска помощ и евакуиране на ранен. Модулът завършва с маскиране и сигнали за управление, а финалът за  деня е развръщане и оборудване на лагер с подръчни материали.

По време на втория модул се изпълнява практическа задача на тема: ”Търсене и спасяване на екипаж, претърпял бедствие във вражеска среда”.

Първокурсниците са се справили добре с планираните предизвикателства в курса по оцеляване благодарение и на ангажираните 24 военнослужещи  от командно-инструкторския  и осигуряващ състав.

Учебната програма предвижда още едно занятие в трети курс за летците и в  четвърти курс за курсантите инженерен профил.

Валя Минкова

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...