Акценти
Начало / Образование / От следващия понеделник местят децата от три градини в Плевен заради ремонти

От следващия понеделник местят децата от три градини в Плевен заради ремонти

От 26 март децата от три детски гадини в Плевен – „Юнско въстание”, „Дружба”и „Теменуга”, ще бъдат прехвърлени в други детски заведения на територията на  община Плевен заради започващи основни ремонти.

След приключване на ремонтите в тези три градини, ще започнат ремонтни дейности в още четири детски заведения – три градини и една ясла, и в две училища – НУ „Христо Ботев” и ОУ „Св. Климент Охридски”. Там ремонтите ще започнат след 1 август. Така до края на тази година ще бъдат ремонтирани седем детски заведения  и две училища.

„Изградена е организация, която ще спомогне за добрата приемственост между градините. Освен с физическото  прехвърляне на децата, това преместване касае и разплащане на консумативите между детските градини, отчитането на храноден и други. Получихме пълно разбиране и съдействие от директорките на градините”, каза зам.-кметът Стефан Милев.

Въпреки всички трудности около организацията е осигурена възможност всяко дете от излизащите в ремонт градини да посещава детско заведение. Стефан Милев благодари на всички директорки на детски заведения в общината, които са се отзовали на призива да подадат информация за свободни места, за да могат всичките 460 деца от излизащите в ремонт заведения да бъдат настанени.

По-голяма част от децата ще преминават в друга градина на цели групи, поясни  Милев. Той даде за пример ДГ „Юнско въстание”, където броят на децата е най-голям – 260. Там цели групи заедно с персонала се настаняват в приемните детски заведения. Две от групите ще бъдат разпределени в детските градини в Опанец и в Буковлък. В Буковлък ще бъдат настанени 27 деца от първа група, а в Опанец – 32 деца също от първа група. По думите на Милев родителите сами са пожелали децата да бъдат настанени в градини извън Плевен, при условие че групата ще е в цялост и със същия персонал. Общината има възможност за организирано извозване до Опанец и Буковлък, но засега родителите са на мнение, че по-добрият вариант е те сами да возят децата си.  „За ползването на автобус е нужен много голям синхрон между родителите, тъй като автобусът е с 22 места и ще се правят два курса. Ако едно дете закъснее за първия курс, то не би могло да бъде качено с втория, тъй като името му не фигурира в списъка, който шофьорите задължително трябва да имат”, обясни Милев.  Той е категоричен, че към момента няма напрежение сред родителите. С тях са проведени няколко срещи, ще се изчака до последно преди да бъде взето окончателното решение за извозването на децата до двете близки до Плевен селища.

Самият ремонт ще стартира от 10 април, като до тази дата ръководствата на градините ще създадат организация за прибиране и съхранение на инвентара.  От фирмите изпълнителки са дали уверение, че ще направят необходимото ремонтните дейности да приключат преди крайния срок, за да има време за почистване и подреждане на градините преди да са изтекли 100-те дни.

Следващите четири детски заведения ще се ремонтират в активния отпускарски период, което ще намали значително броят на децата и настаняването на останалите ще е по-безпроблемно, коментира зам.-кметът.

Договорът за изпълнение на проект „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” беше подписан в края на месец септември 2017 г. Той е на стойност 10 223 215,88 лева. Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт и реконструкция на сградите и на прилежащите им дворни пространства за 9 обекта. По проекта ще бъдат обновени сградите и дворните пространства на НУ „Христо Ботев” и ОУ „Климент Охридски”, на детските градини „Ралица”, „Юнско въстание”, „Щурче”, „Калина”, „Теменуга” и „Дружба” и на детска ясла „Гергана”.

Прочетете също:

Алея в Скобелевия парк ще носи името на Андрей Романов

В памет на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов алеята в Скобелевия ...