Начало / Общество / От Плевен тържествено изпратиха български военен контингент за участие в мисия в Босна и Херцеговина (снимки)

От Плевен тържествено изпратиха български военен контингент за участие в мисия в Босна и Херцеговина (снимки)

С тържествена церемония на централния площад „Възраждане“ днес от Плевен официално бе изпратен българският военен контингент за участие в операцията на Европейския съюз „Алтеа“.

На ритуала присъстваха представители на висшето военно командване, на местната власт в лицето на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и Стефан Милев – заместник – кмет на Община Плевен, областният управител Иван Петков, близки и приятели на военнослужещите.

Бойното знаме на контингента бе осветено от плевенски свещеници, отслужен бе и молебен за здравето на личния състав. Военен оркестър изпълни националния химн.

Към участниците в контингента се обърна командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той подчерта, че оценката за всички досегашни контингенти е била висока, защото те са доказали, че са добре обучени и са надежден партньор. „Сигурен съм, че след вашето завръщане оценката и за вас ще е подобна“, заяви генералът.

Успех на военнослужещите пожела и националният командир полк. Красимир Ценов, който също обърна внимание на добрата подготовка на контингента.

В операция „Алтеа“ се включват до 110 български военнослужещи от състава на механизираната рота от междинния регионален резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина. Основната част на контингента е сформирана от 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка – Плевен. Допълнен е с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Задачите, които българските военнослужещи ще изпълняват в рамките на операцията, са патрулиране, охрана на базата и действия на формированията за бързо реагиране.

Национален командир е полковник Красимир Ценов – заместник-началник на отдел „Логистика“ в Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Калоян Стоянов – командир на 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка.

В периода от 21 до 23 юни 2022 г. контингентът е сертифициран за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ по стандартите на Съюзното командване по операциите и получи оценка „Боеготов“. Той ще приеме изпълнението на задачите от своите колеги, които се предислоцираха през март тази година в база „Бутмир” в гр. Сараево, Босна и Херцеговина.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...