Начало / Общество / От паметника на Левски тръгна походът „По стъпките на Апостола”

От паметника на Левски тръгна походът „По стъпките на Апостола”

За 25-ти път от Плевен тръгна Националният поход „По стъпките на Апостола”. Началото по традиция бе дадено пред паметника на Васил Левски в града.

Да пожелаят успех на походниците дойдоха кметът Георг Спартански и председателят на Общинския съвет – Мартин Митев. С насърчителни думи към участниците се обърна основателят на похода и почетен председател на Общинския комитет „Васил Левски” – Васил Копчев, който е един от най-възрастните участници в прехода Плевен- Карлово. Председателят на БТС – Плевен д-р Венцислав Росманов също поздрави младите родолюбци, които ще участват в похода. Д-р Галя Цветкова, главен ръководител на похода, разказа интересни факти от неговата история.

Яна Митева, абитуриентка от МГ „Гео Милев” прочете поемата „Насаме с Апостола”, напасина от плевенчанина Илко Иларионов. Прозвуча изпълнение на гайда.

Осем лъча с общо над 200 походници от Плевен, Карлово, Видин, Никопол, София, Шумен, Левски ще преминат по различни маршрути, свързани с революционното дело на Апостола, и ще се срещнат на 18 юли в Карлово, за да се включат в честванията там по повод 182 години от рождението на Васил Левски.

Тази година плевенски ученици са получили покана да направят презентация на историята на похода в къщата на Васил Левски в Карлово, като специален гост се очаква да бъде президентът Румен Радев. Плевенските ученици ще са основни участници в литературно-музикалната програма, която ще последва презентацията.

За първи път тази година сред участниците ще има деца от начални училища. 21 третокласници от ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Иван Вазов” в Плевен ще се включат в прехода. Отново сред плевенските участници най-многобройна е групата от Математическата гимназия и СУ „П. Яворов”. Най-малкият участник  е 4-годишният Йордан, внук на ветераните семейство Недкови. В редиците на походниците отново ще е Васил Чардаклиев – потомък на Левски от Карлово.

Церемонията  завърши с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски и възгласите „Левски! Дяконе! Апостоле!”.

Тази сутрин от Плевен тръгна първият лъч на похода „По стъпките на Апостола”.

Снимки: пресцентър ОбС-Плевен

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...