Акценти
Начало / Общество / Отличен за работата с лични данни за областната и общинската администрация

Отличен за работата с лични данни за областната и общинската администрация

Имаме само една жалба срещу областната администрация и нито една срещу общинската администрация в Плевен  във връзка с работата им с лични данни, което означава че те работят целесъобразно и са създали добра организация, това заяви председателят на Комисията за защита на лични данни Венета Шопова.

Г-жа Шопова връчи на областния управител Иван Новкиришки и на зам.-кмета Алексей Зелов удостоверения за администратори на лични данни за двете администрации. Медал и специален пощенски плик, изработен по повод 10 години от създаването на Комисията за защита на личните данни, придружаваха удостоверенията. „Надявам се след години този пощенски плик да има колекционерска стойност, за да запълни евентуални пробойни в бюджетите ви”, пошегува се при връчването Венета Шопова.

Днес комисията провежда в Плевен първото от поредицата изнесени заседания, обучения и консултации. На откритото си заседание, което започна в 14.30 часа, Комисията за защита на личните данни ще разгледа казуса с осветляването на лични данни – адреси, номера на коли, дължими данъци, на сайта на Столичната община. Преди началото на заседанието Венета Шопова коментира, че достъпът до всички тези данни в сайта е изключително лесен и това позволява да се получи информация за имотната и финансова идентичност на хората. Решението по казуса ще стане ясен в края на заседанието, но при всички случаи едно от предписанията ще е промяна в начина на достъп до качената на сайта на столична община информация.

В програмата на комисията днес е предвидено обучение на администратори на лични данни от областната и общинската администрация.

За утре е предвидена регионална среща на тема „Достъп до трафични данни по Закона за електронните съобщения – практики, казуси”. От 10.30 часа в Областната администрация ще бъде отворена временна приемна за консултации по приложение на Закона за защита на личните данни за граждани и администратори на лични данни. Приемната ще работи до 12.30 часа.

Прочетете също:

Задържаха извършител на кражба на златни накити за 8000 лева

По искане на Районна прокуратура   – Плевен, Районен съд –  Плевен  задържа  под стража  Ю.А. ...