Начало / Последни новини / Отиде си една от емблемите на плевенския футбол – Георги Лазаров Танев-Гечката

Отиде си една от емблемите на плевенския футбол – Георги Лазаров Танев-Гечката

Тази сутрин на 85 години почина Георги Лазаров Танев – една от емблемите на плевенския футбол.

Той е баща на легендата на ЦСКА и националния отбор и популярен днес не само в България футболен мениджър Лъчезар Танев, както и на Благородна Танева, дългогодишна преподавателка по цигулка в Музикалното училище в Плевен, а сега в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София.

Георги Лазаров, познат сред приятели и по-възрастните футболни фенове с прозвището Гечката, е роден на 5 май 1933 година в Плевен. Средното си образование завършва в град Бяла Слатина. В тамошния футболен отбор са и първите му мачове. Талантът му веднага е забелязан и през 1957 година юношата вече е футболист на Спартак /Плевен/. С добрите си игри през сезон 1957-1958 г. допринася Спартак да спечели бронзовите медали в първенството на А група – най-високото класиране в историята на клуба.

Техничният полузащитник продължава да радва запалянковците на Спартак в следващите 10 години. Последният си мач изиграва през сезон 1966-1967 година. Тогава Спартак печели Северната Б група. През следващият сезон отбора вече играе в елита – А група, а Лазаров е в треньорския екип, воден от Костадин Господинов /Коце Крушата/ и Матей Върбанов.

Освен като майстор с футболната топка в крака, Гечката беше известен и музикалните си умения.

Поклонението пред покойния Георги Лазаров Танев ще се състои на 20 октомври /събота/ от 11:15 часа в църквата „Свети Николай“ /до театъра/ в Плевен.

ИнфоПлевен изказва своите най-искрени съболезнования на близките му.

Прочетете също:

Провителството ще предложи удължаване на извънредното положение

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението ...