Начало / Крими / Осъдиха мъж, държал и търсил археологически обекти в “Улпия Ескус“
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Осъдиха мъж, държал и търсил археологически обекти в “Улпия Ескус“

След внесен в съда обвинителен акт и постигнато в съдебна фаза споразумение с Окръжна прокуратура – Плевен  46-годишен мъж е осъден за държане и търсене на археологически обекти в “Улпия Ескус“.

На Пламен М. е наложена наказание една година и пет месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложена с изпитателен срок от три години, информират от Апелативна прокуратура- Велико Търново.

 Той се призна за виновен за това, че на  15.ХІ.2016 г.без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор,търсил археологически обекти и извършвал изкопни работи на територията на охранителната зона на археологически резерват “УЛПИЯ ЕСКУС“ в землището на с.Гиген, Плевенска област, като намерил 7 предмета на обща стойност 25 лв. с характеристика на движими културни ценности, /три бронзови монети от ІІ в, четири частично запазени фрагменти – престъпление по чл.277а от НК. Той е осъден и  за това, че в дома си в с.Гиген, държал повече от три археологически обекта с характеристики на движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред /халка, метални късове, керамика, оловно топче от шрапнел от Руско-турската война, реликварен кръст/енколпион/, нагръден кръст, фибула, апликации, копчета, над 50 римски монети, византииски скифари /корубести монети/ – всичко на стойност 507 лв., като предметът на престъплението представлява национално богатство по смисъла на Закона за културното наследство – престъпление по чл.278 ал.VІ от НК.

 Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...