Акценти
Начало / Здравеопазване / Ортопеди от цялата страна се включват в Ескулап академия  в Плевен

Ортопеди от цялата страна се включват в Ескулап академия  в Плевен

Ескулап академия по ортопедия ще бъде открита на 9 юни в болница „Сърце и Мозък“ в Плевен. Научното събитие е на базата на дългосрочен договор между ръководството на болницата и фирмата „Б Браун Медикал“, по който „Сърце и Мозък“ ще бъде домакин на поредица от тематични здравни форуми през следващите месеци.

Първата Ескулап академия е към Клиниката по ортопедия и травматология на „Сърце и Мозък“ и е на тема „Навигационно ендопротезиране на коляно“, информира проф. Аспарух Аспарухов, началник на клиниката. По този повод за първи път у нас пристига един от пионерите в тази техника – д-р Гюнтер Васмер. Той и проф. Аспарухов ще бъдат модератори на академията. По настоящем д-р Васмер работи в болницата в град Ванген, Германия. Той ще остане в Плевен само в рамките на ден поради изключително натоварената си програма.

„Мога да кажа, че неговото гостуване е изключителен жест и комплимент към болницата и към нашата клиника, както и това на проф. Рьотингер преди месец“, сподели проф. Аспарух Аспарухов. Той коментира, че темата за навигационно ендопротезиране на коляно е изключително интересна и болниците „Сърце и Мозък“ в Плевен и Бургас на практика са пионерите в тази техника  у нас.

„Въведохме метода преди около половин година, екипът ни премина обучение и в Германия. Целта на навигационното ендопротезиране е оптимално поставяне на имплантите, защото точната им позиция определя дългосрочността на преживяване на ставата. Смея да твърдя, че този иновативен метод не се прилага никъде другаде в България. Характерното за него е щадящото лечение за пациента и бързото му следоперативно възстановяване.“, обясни проф. Аспарухов.

За участие в Ескулап академията по ортопедия  пристигат ортопеди от цялата страна. Денят ще започне с предоперативно планиране на пациентите, които ще бъдат оперирани. Програмата включва две операции, като интервенциите ще бъдат наблюдавани от всички участници чрез конферентна видео връзка в реално време. Операциите ще бъдат извършени от проф. Аспарух Аспарухов и екипа му и от госта д-р Васмер. Предвижда се още уоркшоп под ръководството на д-р Васмер и обзорни лекции по темата на форума.

Ескулап академията по ортопедия и последващите тематични такива са част от политиката на болницата за непрекъснато обучение на медицинските специалисти и надграждане на техните знания чрез въвеждане на най-добрите съвременни технологии.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...