Начало / Общество / Опозицията напусна залата заради прегласуване на точката за бюджета

Опозицията напусна залата заради прегласуване на точката за бюджета

Като първа точка в днешното заседание на Общински съвет – Плевен беше информацията за изпълнение на сборния бюджет на Община Плевен за първото полугодие на 2013 г. Акценти от информацията, пълният вариант на която е събран на 26 страници, представи кметът проф. Димитър Стойков. Изпълнението на приходната част е в размер на близо 31 млн. 466 лв. при заложени за цялата година приходи в размер на 70 млн. 583 хил. лв. Размерът на направените за полугодието разходи е също близо 31 млн. 466 хил. лв., като 49.17% от тях са за заплати и осигуровки.

В последвалия близо едночасов коментар от опозицията изказаха становище, че информацията за бюджета е твърде обща или както го формулира съветникът от Коалиция за България Пенчо Карагьозов тя „се докосва до всичко, но не казва всичко, особено в разходната част”. Георг Спартански от БНД директно заяви, че управляващите съзнателно са си поставили прекалено ниска летва в приходната част на бюджета, за да могат да отчетат изпълнение на плануваното. Ако до края на юни, когато се плащат по-голяма част от местните данъци и такси, не можем да отчетем изпълнение на приходите над 40%, как ще наваксаме изоставането, запита той.  Председателят на бюджетната комисия Мартин Митев веднага контрира, че бюджетът не е прост сбор от цифри и това изказване е популистко, тъй като реалното изпълнение на приходите е почти 53%.

В крайна сметка се пристъпи към гласуване и само един глас недостигна за приемане на изнесената от кмета информация за изпълнението на бюджета за полугодието. Срив в системата за гласуване наложи да бъде дадена почивка, след която по предложение на Чавдар Велинов от Коалиция за България точката беше прегласувана. В знак на протест от групата „БНД – Обединена десница” заявиха, че ще напуснат залата и няма да присъстват на повторното гласуване.

Така от втори опит информацията за бюджета беше приета с 24 гласа  – „за”, 3 – „въздаржал се” и нито един – „против”.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...