Начало / Образование / Омбудсманът препоръча МОН да направи проверка в ПГМЕТ- Плевен

Омбудсманът препоръча МОН да направи проверка в ПГМЕТ- Плевен

Колективът на ПГ по механоелектротехника в Плевен е потърсил съдействие от омбудсмана Мая Манолова във връзка със сложния казус, породен от острия им конфликт с директора на училището. Припомняме, че той стана причина учителите да излязат на мълчалив протест и да обявят стачна готовност, настоявайки за дисциплинарното уволнение на директора.

Ето какъв е отговорът на омбудсмана на испратения от учителите сигнал:

„Във връзка с жалбата Ви, експерт от институцията се свърза с началника на Регионалното управление на образованието в гр. Плевен, който обясни какви мерки са взети от негова страна за успокояване на обстановката в училището, с които мерки и Вие сте запознати. От разговора стана ясно, че е директорът е в болнични и е назначен негов заместник.

 Бих желала да Ви информирам, че като омбудсман се застъпвам с предвидените в Закона за омбудсмана средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.

 С желание да бъда полезна и за Ваша информираност, бих искала да отбележа, че цялостният контрол по спазването на трудовото законодателство е предоставен на ГД „Инспекция по труда“ и съда. А по въпроси, свързани с нарушения на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, както и на дейността по възлагане и изпълнение на обществени поръчки, може да подаде писмен сигнал, който да бъде проверен от финансово-контролните органи на Агенция за държавна финансова инспекция.

 Като изразявам своето силно безпокойство от това, което се случва в училището, призвана да защитавам правата на гражданите и на основание Закона за омбудсмана, отправих препоръка към министъра на образованието и науката за извършване на проверка по случая, тъй като въпросът е от широк обществен интерес.“

Колективът на професионалната гимназия ще продължи да търси подкрепата и помощта на институциите и обществеността за разрешаване на казуса, който продължава да е на дневен ред за всички работещи в училището.

 

 

 

Прочетете също:

В Плевен започна третото издание на фестивала „Шарено петле”

Днес паркът на Регионалният исторически музей беше изпълнен с детска глъч. Малчуганите и техните родители ...