Акценти
Начало / Общество / Община Плевен започна строително-монтажни работи по проекта за екологосъобразен обществен транспорт

Община Плевен започна строително-монтажни работи по проекта за екологосъобразен обществен транспорт

Днес, с официална церемония, започнаха строително-монтажните работи по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от Държавния бюджет на Република България.

Общата цел на проекта е да допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух посредством намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди  за достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни екологични транспортни средства.

До момента по проекта са доставени 14 нови електрически автобуса „соло“ и 14 зарядни станции за тях. След приключване на строително-монтажните работи предстои монтаж на зарядните станции.

В събитието участваха кметът на Плевен Георг Спартански, представител на фирмата-изпълнител, представители на общинската администрация, екипът на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, представители на ОИЦ –  Плевен, екипът за управление на проекта с ръководител Мирослав Илиев и представители на медиите.

В приветствието си г-н Спартански подчерта важността на финансирането с европейски средства на редица проекти, както в предишния, така и в сегашния програмен период. С безвъзмездна финансова помощ е изградено тролейбусното депо в жк Дружба, закупени са тролейбуси и 14 нови електрически автобуса. След изграждането на местата за зарядните станции  новозакупените електробуси ще бъдат включени в транспортната схема на общината. Кметът отбеляза факта, че Плевен е град със 100 % екологичен обществен транспорт.

Общата стойност на проекта е 17 951 744, 44 лв., а срокът за неговото изпълнение продължава до 04.09.2023 г.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...