Начало / Образование / Обредни хлябове месиха децата в ДГ „Юнско въстание“ в Плевен

Обредни хлябове месиха децата в ДГ „Юнско въстание“ в Плевен

Мини-проект „Да съхраним българското в себе си“ стартира група „Пинокио“ в ДГ „Юнско въстание“ в Плевен. Една от темите на проекта е „Обредният хляб – част от бита на българското семейство“. Специално подготвена от учителките презентация запозна 6-годишните момчета и момичета с пътя на хляба – от нивата до трапезата. Те научиха , че обредният хляб съпътства живота на българина от древни времена, като  присъства на софрата при всеки обичай.

Децата с интерес разчитаха символите на хляба и разбраха, че от най-стари времена хлябът е свещен, а всеки празник не минава без приготвянето му. Накрая малчуганите сами замесиха обредни питки, украсиха ги с различни символи – за здраве, за благополучие на къщата и плодородие.

Екипът на групата показа на децата основните съставки, от които се прави хлябът, а те особено се впечатлиха от така наречената „мълчана вода“. Бе спазена и традицията да се пеят песни, а най-важният обреден хляб за децата се оказа този, който нарекоха и украсиха с името на група „Пинокио“ – за своето бъдещо начинание – училището.

„Всички дейности за запознаване с българските традиции се реализират с подкрепата и съдействието на родителите“ – информират педагозите от ДГ „Юнско въстание“ в Плевен.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...