Акценти
Начало / Образование / Обновено Общоградското средношколско общежитие в Плевен посрещна 240 ученици за новата учебна година

Обновено Общоградското средношколско общежитие в Плевен посрещна 240 ученици за новата учебна година

240 ученици са настанени в Общоградско средношколско общежитие – Плевен за новата 2020/2021 учебна година. Те са от различни населени места в област Плевен и са ученици в професионални гимназии и средни училища в града, научихме от  директора на ОСО – Плевен Веселка Лилова.

Капацитетът на Общежитието е запълнен, дори 30 деца са били пренасочени към други места за настаняване от този тип в града. Във връзка с изискванията за безопасност заради Ковид-19 и в ОСО – Плевен са предприети необходимите мерки. Осигурени са дезинфектанти, термокамера измерва температурата на децата на входа на Общежитието, в сградата стрелки указват посоката на движението към входа и изхода, изпълнени са всички задължителни и препоръчителни указания.

През месеците, в които учениците не са били в Общежитието, е извършен ремонт. Обновени са общите помещения и стаите, сменено е осветлението, монтирана е нова озвучителна система. Учениците имат възможност да използват и оборудвана кухня за приготвяне на храната си.  На приземния етаж на сградата е фитнес залата и залата за танци.

Тъй като в ОСО –Плевен се полагат грижи за учениците 24 часа в денонощието, екипът е от 8 възпитатели с педагогическо образование. Докато времето позволява заниманията ще се провеждат в двора на общежитието – спорт, народни танци. Директорът на общежитието Веселка Лилова сподели, че имат планове да организират футболен отбор.

Една от неосъществените мечти на екипа на ОСО –Плевен е провеждане на фестивал на всички общежития от този тип в страната.Той е бил подготвян за края на април тази година, но COVID епидемията го е осуетила. Намерението е през тази учебна година идеята да бъде осъществена. Екипът на ОСО – Плевен е подготвил и успешен проект, с който са спечелили финансиране от МОН за обновяване на базата с кабинет за занимания по интереси.

Впечатление в сградата на ОСО – Плевен правят патриотичните кътове. Портрети на видни българи – ханове, царе, книжовници, възрожденци,  революционери посрещат децата по коридорите. Идеята за оформянето е на възпитателя Свилен Стойчев, който е и участник в похода „По стъпките на Апостола”. Фоайето на четвъртия етаж на Общежитието е посветено на „Стария Плевен” с любопитни фотоси на града ни от преди 100 години. Този кът е оформен  по идея на Румяна Цолова. Възпитателят Златка Чардакова пък занимава младежите с танци на двора, помага им по български език.

Работата с деца, особено с тийнейджъри, за които трябва да се полагат грижи 24 часа в денонощието е не малка отговорност. Въвели сме правила, които се спазват от децата. От другата страна са родителите, които търсят сигурност и среда за своите деца, казва Веселка Лилова.

Директорът на ОСО –Плевен отправя своите пожелания за една успешна учебна година, най-вече присъствена за учениците и техните учители, и разбира се да бъдат здрави.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...