Акценти
Начало / Култура / Областният управител Мирослав Петров сред гостите за отбелязването на 90-та годишнина от рождението на голямата Саша Филипова

Областният управител Мирослав Петров сред гостите за отбелязването на 90-та годишнина от рождението на голямата Саша Филипова

Областният управител Мирослав Петров уважи отбелязването на 90-та годишнина от рождението на голямата българска актриса Саша Филипова, изиграла над 100 роли в ДКТ „Иван Радоев” – Плевен. Спомени от роднини, приятели и колеги, забавни случки от турнетата и сцената, откъси от спектакли и различни претворени от актрисата образи показаха щрихи от нейната интересна личност, нейния широк светоглед, нейните житейски и професионални принципи.

„Разговорът за Саша е разговор за театър. Тя олицетворява естеството на цяло едно театрално поколение, което аз определям като театър на превъплъщението”, каза режисьорът Димо Дешев. Той подкрепи думите си с откъси от заснети представления, играни от голямата Саша Филипова.

В разказа на Мариета Калъпова присъстващите в камерната зала на плевенския театър „видяха” Саша да се разхожда по плевенските улици, приковала вниманието на минувачите, да се шегува с колегите в гримьорната, да се забавлява след успешно турне и да се радва на възхищението на публиката.

За ролята на Саша Филипова като родител, пречупена през нейната природа на забележителна актриса, разказа дъщеря ѝ Красимира Филипова и така емоциите и приживяното със Саша уплътниха спомена за нея в деня на 90-та годишнина от нейното рождение.

”Смятам себе си за щастлива актриса. В Плевен намерих категорично място в трупата и защитих актьорската си тема за голямата и щедра човека душевност, която умее да осъществява себе си чрез другите, да се отказва от себични и дребнави цели”, казва приживе Саша Филипова. И думите ѝ обобщават най-добре незаличимата следа, която тя остави в сърцата на зрителите и на сцената на плевенския театър.

Прочетете също:

Пулмолозите съветват: Още при първите симптоми на грип потърсете лекар

„В България хората масово се самолекуват, купуват си антибиотици, от които при грипна инфекция няма ...