Начало / Общество / Областният Иван Янчев свика координационна среща заради бежанците от Украйна

Областният Иван Янчев свика координационна среща заради бежанците от Украйна

Областният управител на област Плевен Иван Янчев организира работна среща за обобщаване на информация и координация на действията на институциите, относно готовността за приемане на лица, напуснали Република Украйна в резултат на военните действия. На срещата присъстваха представители на единадесетте общини от област Плевен, на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Териториалната дирекция „Национална сигурност” към Държавната агенция „Национална сигурност”, Българския червен кръст, Регионалната здравна инспекция, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Бюро по труда” – Плевен, ВВВУ „Георги Бенковски” – Д. Митрополия, Медицински университет – Плевен, „УМБАЛ Д-р Георги Странски” ЕАД-Плевен, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен /РДПБЗН/, както и граждани, осъществяващи доброволческа дейност, насочена към напускащите Република Украйна.

Първите плевенски доброволци и собственици на свободни жилища вече заявиха желание да съдействат за бежанци от Украйна

На обсъждане бяха подложени редица възможности, имащи отношение към приемането и закрилата, която следва да се предостави в случаи на бедстващи лица на територията на областта, в това число – осигуряването на подслон, изхранване, медицинска помощ и социална подкрепа.

В проведената дискусия бяха обсъдени възможностите за споделяне на добри практики при управлението на кризата, както и механизми за обмяна на информация между общините, териториалните поделения на централната власт и Областната администрация. Бе прието, че Областна администрация следва да се разглежда като естествен координационен център при консолидирането на данните и тяхното процедиране към централните органи на изпълнителната власт, както и при осъществяването на обратната връзка. Обсъдено бе разработването на регистър на лицата, имащи възможност за предоставяне на подслон, финансова и/или материална подкрепа.

Представителите на Дирекция „Миграция” към МВР разясниха, че имат готовност да приемат заявления от лица, потърсили закрила, както и че съществуват разработени съвместни механизми за регистрация, проследяване и беседване с лицата.

При необходимост от транспорт бе изявена готовност за транспортиране на хора от страна на РДПБЗН-Плевен с наличните им микробуси.

Областният управител призова присъстващите да се популяризира и използва разработеният портал от Правителството: https://gov.bg/bg/ukraine, който е изключително улеснен за работа. Всеки от нашата област, който иска да помогне под някаква форма може да го заяви чрез опцията: „Искам да помогна“, след което ще бъде потърсен за подробности.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...