Акценти
Начало / Общество / Нови работни места и много придобивки отчетоха от Община Кнежа след края на успешен проект

Нови работни места и много придобивки отчетоха от Община Кнежа след края на успешен проект

Кнежа

Тази година ще бъде най-успешната досега за Кнежа, въпреки всички трудности, с които предстои да се справим. Това заяви на пресконференция в клуба на БТА кметът на община Кнежа Симеон Шарабански. На срещата с медиите той, заедно с Милена Горанова – председател на управителния съвет на Местна инициативна група /МИГ/-Кнежа и Иван Христов – директор на МИГ-Кнежа, представиха резултатите от приключването на стратегията за местно развитие в общината.

С гордост Симеон Шарабански обяви, че в региона тази Местна инициативна група е единствената одобрена, а изпълнението на проекта я нарежда сред едни от най-добре представилите се в страната. Съвсем скоро се очаква да бъдат официално открити и първите обекти от обществено значение, които са реализирани по проекта. Отделно от тях има реализирани и множество частни проекти, които са финансирани на 75% по проекта, а останалите средства са от самофинансиране на участниците. Няколко хотела, модерен салон за красота, ново стрелбище, което ще е единственото по рода си в региона, и зъболекарски кабинет са само част от новите обекти, които са реализирани или се приближават към завършване, благодарение на МИГ-Кнежа. Отделно от това от програмата са се възползвали и множество малки земеделски производители и животновъди, които по този начин са станали по-конкурентноспособни на пазара. За обектите от обществено значение също има значителна полза от изпълнението на проекта. Предстои изграждането на няколко детски площадки, ремонт на църквата в село Лазарово и на читалището, подмяна на отоплителната инсталация в сградата на Общинска администрация – Кнежа и монтирането на автоматизирана поливна инсталация в централния парк на Кнежа.

Общата стойност на проекта е в размер на 3 546 970 лева, като до момента изплатените средства на бенефициенти са в размер на 1 209 973 лева. Разкрити са и 17 работни места, като се очаква след окончателното приключване на проекта техният брой да се увеличи.

Кметът на община Кнежа обобщи, че през 2015 година се очаква от приключването на различни проекти да бъдат изплатени около 40 млн. лева. Най-големият проект, който е бил реализира, е този за водния цикъл, който е на стойност от 30 млн. лева. 10 млн. лева ще бъдат реализирани пък по различни селски мерки, като те стартират и приключват в рамките на тази година. Именно с тяхното реализиране Общината ще изпита финансови затруднения, тъй като на този етап ДДС-то по тях не се изплаща, а то е в размер на 2 млн. лева, които трябва да бъдат намерени от бюджета на местната администрация. Въпреки всичко, обаче, Шарабански отчита текущата година като една от най-успешните, тъй като на глава от населението се падат по над 3000 лева, получени от европейско финансиране.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...