Акценти
Начало / Здравеопазване / Неврохирург от Плевен представи страната на Международен конгрес по гръбначна хирургия

Неврохирург от Плевен представи страната на Международен конгрес по гръбначна хирургия

Доц. Димитър Харитонов,началник на Клиниката по неврохирургия във високотехнологичната болница „Сърце и мозък” – Плевен, докладва клиничен случай на 75-годишна пациентка с множество остеопоротични счупвания на торакални и лумбални прешлени, оперирана по щадящ метод. Сложната интервенция, извършена от доц. Димитър Харитонов и екипа му е перкутанна минимално инвазивна хирургия, съчетана с невронавигация. Клиничният случай е докладван преди дни на Международен конгрес по гръбначна хирургия в гр. Валенсия, Испания лично от доц. Харитонов. Той е единственият представител на страната ни, поканен да участва.

„Конгресът в гр. Валенсия се провежда всяка година. Канят се лектори от различни държави, които представят опита си в гръбначната хирургия при използването на този вид импланти. Обсъждат се интересни клинични случаи от цяла Европа, като тази година един от акцентите бе именно случай от „Сърце и Мозък“ Плевен. Клиниката по неврохирургия на болницата е най-големият потребител на този вид импланти на Балканския полуостров“, информира доц. Харитонов.

Преди постъпването си във високотехнологичната „Сърце и Мозък“, 75-годишната пациентка е била оперирана два пъти в друга болница: „В конкретния случай, въпреки проведеното оперативно лечение преди да постъпи при нас, пациентката не беше с коригирано гръбначно изкривяване. То й причиняваше изразени болки и ниско качество на живот. Жената е и с остеопороза (-4,5). След предоперативно планиране се наложи да й бъде поставена инструментация на шест нива, използвайки съответната система. Тази стабилизация бе извършена перкутанно, т.е. минимално инвазивно, само с няколко разреза на кожата на гърба по 1 см. Тази техника на оперативен подход е абсолютно щадяща за пациента. В представения случай поставихме 12 винта, които подсилихме с костен цимент и резултатите са повече от прекрасни“.

Отличителното при използването на швейцарската система е еднократното (индивидуално – само за конкретния пациент) използване на инструментариума, което намалява риска от инфекции. При перкутанната хирургия се намалява кръвозагубата, не се нараняват околните тъкани, възстановяването на пациента е по-бързо, намалява се оперативното време, болничният престой се скъсява, възстановителния период е по-кратък, коментира доц. Харитонов.

В рамките на последните две години и половина неврохирургичните екипи в „Сърце и Мозък“ са натрупали огромен опит в приложението на  перкутанна минимално инвазивна оперативно техника при лечението на травми и дегенеративни заболявания на гръбначния стълб. Само в Плевен са поставили над 400 такива инструментации. Опитът показва, че няма усложнения след интервенциите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...