Акценти
Начало / Любопитно / На 9 ноември 1989 г е отменена забраната за преминаване от Източна в Западна Германия
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 9 ноември 1989 г е отменена забраната за преминаване от Източна в Западна Германия

На 9 ноември 1989 г. контролираната от комунистите Източна Германия отваря контролно-пропускателни пунктове в Берлинската стена и позволява на гражданите свободно да преминават в Западна Германия.

Любопитен факт е, че проведено през септември 2004 г.социологическо изследване, направено по поръчка на списание „Щерн“, показва, че всеки пети германец иска Берлинската стена да бъде възстановена.

Стената, издигната на 13 август 1961 г. от правителството на ГДР, става един от най-известните символи на Студената война. Напълно построена тя се състояла от 45 000 бетонни блокове 3,6 на 1,5 м, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Броят на бежанците от ГДР във ФРГ в периода 1949-1961 г. е 2,7 млн. души.

photo_verybig_1354516

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

Голям брой източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданството.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...