Акценти
Начало / Общество / На истина за спасяването на българските евреи беше посветена презентация в НЧ „Неофит Рилски”- Тръстеник

На истина за спасяването на българските евреи беше посветена презентация в НЧ „Неофит Рилски”- Тръстеник

„На крачка от смъртта” бе културното събитие, посветено на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, с което НЧ „Неофит Рилски” и областна администрация – Плевен отбелязаха този достоен за гордост със своята висока хуманност акт, с който българите остават завинаги в световната история.

Разказ за страха от студения дъх на смъртта, за болезнените тръпките от заплахата на изтезания, за надвисналата опасност от раздялата и неизвестността. Целият този ужас „заобикаля” еврейската общност в България, заради решителността на държавата, настоятелността на българския народ и категоричната позиция на църквата. Представената презентация илюстрира в снимки и свидетелски разкази за събитията и истината за онези времена.

Културно – музикалната програма включваше рецитация на стихотворението ”Евреи” от Пейо Яворов, представено от Николай Пенков от групата за художествено слово при читалище „Неофит Рилски” – гр. Тръстеник, изпълнения на етюди от български композитори за пиано на ученици от ІVклас  с ръководител Пепа Пенкова. Концертът продължи с фолклорни и поп песни на дуета  Алекс и Александрина, Йордан Каменов, Георги Атанасов от групата за поп пеене към читалището с ръководител Йордан Каменов, както и с фолклорните изпълнения на Велислава и Марая и група ”Зорница” с ръководител Мариана Цанина.

Прочетете също:

1 700 медици ще получат допълнително възнаграждение

1 700 медици от 34 лечебни заведения в страната ще получат по 1 000 лв. допълнително към ...