Акценти
Начало / Любопитно / На днешна дата Александър Бел патентова телефона

На днешна дата Александър Бел патентова телефона

На 7-и март 1876-а година, 29-годишният Александър Греъм Бел получава патент за своето ново революционно изобретение – телефона. Роденият в Шотландия Бел работил в Лондон заедно със своя баща Мелвил Бел, който разработил визуалната реч – писмена система, използвана да обучава глухите да общуват. През 1870-а година семейство Бел се мести в Бостън, Масачузец, където младият Бел си намира работа като учител в училището за глухи Пембертън Авеню. По-късно се жени за една от своите ученички – Мейбал Хъбард.

Докато в Бостън Бел много се интересува от възможността да се предава реч чрез кабели, изобретеният от Самюел Ф. Б. Морз телеграф през 1843-а година, прави възможна почти мигновената комуникация между две отдалечени точки. Недостатъкът на телеграфа обаче е, че той все още изисква доставката „на ръка“ на съобщения от телеграфните станции до крайния получател, и в даден момент е възможно да бъде предадено само едно съобщение. Бел иска да подобри това, като създаде „хармоничен телеграф“ – устройство, което комбинира аспекти от телеграфа и грамофона, за да се позволи на хората да говорят помежду си от разстояние.

С помощта на Томас А. Уотсън, служител в магазин за механика, Бел разработва прототип. В този първи телефон, звуковите вълни произвеждат електрически ток, който се различава по интензивност и честота. Това кара тънка, мека, желязна плоча, наречена диафрагма, да вибрира. Тези вибрации се прехвърлят се прехвърлят магнитно към друг проводник, свързан с диафрагма в друг, далечен инструмент. Когато тази диафрагма вибрира, оригиналният звук ще бъде повторен в ухото на получаващия инструмент. Три дни след подаването на патент, телефонът извършва първото си разбираемо послание – известната фраза „Господин, Уотсън, елате тук, имам нужда от теб“ – от Бел на помощника си.

Подаването на молба за патент от Бел, побеждава подобен иск от Елисей Грей, само за два часа. Опитващи се да останат на пазара на комуникациите, Western Union Telegraph Company наема Грей и изобретателят Томас Едисон, за да развият собствена телефонна технология. Бел е даден на съд и делото се отнася чак до Върховния съд на САЩ, а решението е в полза на Бел. През следващите години Дружеството на Бел преминава през редица правни предизвикателства, за да се установи като масивната компания American Telephone and Telegraph (AT&T), която е в основата на модерната телекомуникационна индустрия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...