Акценти
Начало / Икономика / НАП с поредна награда на БАИТ

НАП с поредна награда на БАИТ

На официална онлайн церемония Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) отличи проекта на Национална агенция за приходите – „Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи“. Той е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и реализиран от „Мусала Софт“ АД.

Проектът на приходната агенция, ориентиран към потребителите, бе определен за най-добър в категория „Публична администрация“, като тази година за наградите на БАИТ се съревноваваха 94 участници в общо 7 категории.

В рамките на проекта на НАП бе изграден изцяло нов Портал за електронни услуги на приходната агенция, в който потребителите могат да се възползват от над 160 е-услуги. Надградени са основните информационни системи в НАП, предоставящи електронни услуги, както и регистъра на задълженията и регистъра на задължените лица в НАП, като е създадена възможност за обмен на регистрационни и транзакционни данни по електронен път във вид на вътрешно административни електронни услуги. До информацията имат достъп физическите и юридическите лица, които могат в реално време, след успешна електронна идентификация, да получават информация за подадените документи и задълженията си към НАП, както и да платят онлайн. С реализирането на този проект на приходната агенция става по-лесен обменът на информация както между вътрешните системи на НАП, така и със системи на национално и трансгранично ниво. Той е още една стъпка в непрекъснатото подобряване на качеството и бързодействието при предоставянето на административни услуги на физическите и юридическите лица от Агенцията.

„С надграждането на основните системи на НАП, администрацията продължи да поддържа стабилност на приходите и да повишава нивата на спазване на задълженията, подобри бизнес средата и постигна публичност и прозрачност на работата си. Проектът е насочен към гражданите и бизнеса, други администрации и партньори, както и към служителите на Агенцията“, посочи Петър Кантарев, изпълнителен директор на АПИС, докато обявяваше победителя в категорията.

„Спечелването на наградата в сектор „Публична администрация“ за нас има огромно значение, тъй като ние винаги сме работили да направим декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски по-лесно и бързо. Тя е още по-ценна, защото се случва във време, в което всички бяхме изправени пред предизвикателствата, наложени от Ковид кризата, въпреки това ние успяхме да реализираме успешно проекта“, каза заместник изпълнителния директор на НАП Милена Кръстанова при получаването на наградата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...