Начало / Политика / Найден Зеленогорски: Има политическа немощ по темата за борба с корупцията 

Найден Зеленогорски: Има политическа немощ по темата за борба с корупцията 

Единствено по корупция сме на челните места в Европейския съюз и това ни отрежда на дъното по доходи и качество на живот. Има политическа немощ по темата и няма сериозни усилия за справяне с проблема.
Това каза пред БНР Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“.
За съжаление законопроектите, предлагани в момента, не създават възможност за решителна битка с корупцията. БСП искат президентът да назначава шефовете на бъдещото антикорупционно бюро, а ГЕРБ предпочитат това да става от парламента. Ние смятаме, че най-логично би било да се търси подход, гарантиращ независимостта на органа като и парламента, и президентството да имат мнение кой ще ръководи това антикорупционно бюро, отбеляза Зеленогорски. Той добави, че в законопроекта на Меглена Кунева е разписано и предложение за избор от електорално тяло с представители от всички институции и гражданското общество.
Задължително е повече власти да вземат решение за това кой ще ръководи един такъв орган, защото в противен случай той може да се превърне в политическа бухалка, каза още Зеленогорски.
Вижда се, че има напражение в управляващата коалиция и предсрочни избори ще има, големият въпрос е дали ще бъдат следващата есен или заедно с изборите за Европарламент през пролетта на 2019 година, коментира той.
На въпрос за ново дясно обединение Зеленогорски заяви, че България има нужда от голям дясно-центристки граждански политически блок, който да спечели голямо доверие. Такова обединение е възможно на базата на смислен разговор, харта на ценностите и преодоляване на лидерския егоизъм, каза той.

Прочетете също:

Тази вечер в Плевен е официалният старт на националния поход „По стъпките на Левски”

Тази вечер, от 18.30 часа, пред паметника на Васил Левски в Плевен ще бъде даден ...