Акценти
Начало / Общество / Над 800 фирми в Плевен заплашени от запориране от НАП

Над 800 фирми в Плевен заплашени от запориране от НАП

nap

Банковите сметки на над 8000 фирми в страната с невнесен в срок корпоративен данък за близо 10 млн. лв. могат да бъдат запорирани, ако до седмица  не платят дълга си или не представят обезпечение. Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък от фирми, регистрирани в цялата страна. За това информират от НАП – Плевен.

През настоящата година  9 170 фирми са подали декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане в офис на НАП – Плевен, което е с над 680 броя повече от предходната 2014 година. Сред дружествата с регистрация в офис Плевен и декларирали данък за довнасяне, 831 са задължените лица до момента с просрочен корпоративен данък по годишна данъчна декларация за финансовата 2014 година.

Преди да започне принудителното изпълнение от НАП  ще осъществят контакт с представител на фирмата по телефона. От колцентъра на приходната администрация ще разяснят на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан.

От НАП припомнят, че законът допуска по изключение и плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в агенцията, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета.

НАП предлага електронна справка за задължения на сайта си, като за целта е необходим електронен подпис или безплатният персонален идентификационен код (ПИК).

Прочетете също:

Прокуратурата започна разследване на пожара в Медицинския университет в Плевен

В Районна прокуратура град Плевен е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 330, ал.1 ...