Акценти
Начало / Култура / Над 350 самодейци се включиха в Гергьовския фестивал в Койнаре

Над 350 самодейци се включиха в Гергьовския фестивал в Койнаре

фестивал Койнаре

С песни, танци, сценични възстановки на народни обичаи и кръшни български хора се проведе Гергьовският фестивал в град Койнаре, който има повече от 20-годишна предистория. След възобновяването му през 2004 г., той неотменно присъства в културния афиш на селището, напомнят от пресцентъра на Община Червен бряг. Организира се от местното читалище „Хр. Ботев 1889”, под патронажа на Община Червен бряг и е част от Националния културен календар.

фестивал Койнаре 2

Единадесетото издание на Фестивала се проведе на 2 май и на него си дадоха среща любителски състави и изпълнители от 17 селища от региона. Те бяха приветствани от председателя на читалището, Светла Макавеева и от кмета на селището-домакин, Данаил Тоновски. Специалните гости, дошли да споделят празника с койнарчени, бяха председателят на Общински съвет Червен бряг – инж. Георги Георгиев, Поля Кръстева – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Червен бряг и директорът на СОУ „Христо Смирненски“ гр. Койнаре, Даниела Цоньовска.

фестивал Койнаре 1

На импровизираната сцена на площада в Койнаре пяха, танцуваха и пресъздаваха гергьовския обичай над 350 самодейци от общините Враца, Луковит, Хайредин, Козлодуй, Червен бряг, Криводол, Бяла Слатина и Кнежа. И независимо че Фестивалът нямаше състезателен характер, всички участници се представиха като на конкурс. За старанието и ентусиазма, самодейците бяха бурно аплодирани от публиката при всяко свое изпълнение. А росналият пролетен дъждец приеха като символ на благодат, спомняйки народното поверие, че по Гергьовден всяка капка дъжд носи жълтица.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...