Начало / Образование / Над 18 000 българи имат нов шанс за безплатно обучение

Над 18 000 българи имат нов шанс за безплатно обучение

az-moga-poveche

Повече от 18 000 българи получават нов шанс за безплатно обучение в различни области. Заради големия наплив от желаещи да получат ваучери по евросхемата „Аз мога повече“, бюджетът й е увеличен с близо 8 млн лева, пише news.bg.

Схемата „Аз мога повече“ е сред най-популярните предложенията на Агенцията по заетостта. От старта й до сега близо 100 000 души са получили ваучери, а 53 000 още чакат. От тях само 18 000 в крайна сметка ще получат ваучери с последната актуализация на бюджета на схемата.

Не е нужно наново да се подават документи – късметлиите ще разберат лично. 900 лева е средната цена на един курс, който се поема от евросхемата. Най-желани са езиковите курсове, тези за автотранспортна техника, за вътрешни и международни превози на пътници и товари, оперативно счетоводство, икономика и мениджмънт, фризьорство и козметика.

Не липсват и нарушения. Агенцията по заетостта е установила десетки фиктивни курсове и такива, от които курсистите с основание се оплакват заради непредоставени материали, липса на лектори, липса на добра база и т.н. От агенцията обаче са категорични, че тези случаи са изключение, а не тенденция.

С последната актуализация на бюджета на евросхемата още 18 000 ваучери ще бъдат раздадени на вече одобрени кандидати, попаднали в графата „чакащи“, на които лично ще им се обадят от агенцията или ще им пишат мейл. Всички курсове трябва да приключват до август 2015 г.

Заради големия интерес към този тип обучения за работещи българи, най-вероятно Агенцията по заетостта ще предложи подобна схема и през новия програмен период на ОП „Развитие на човешките ресурси“, който стартира тази година и продължава до 2020 г.

Прочетете също:

Рекорден брой кандидат-студенти за магистърските специалности  на МУ-Плевен

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) отчита рекорден брой кандидат-студенти, желаещи да изучават медицина или фармация. ...