Начало / Последни новини / Над 120 атлети ще участват в турнир „Плевенска Панорама“

Над 120 атлети ще участват в турнир „Плевенска Панорама“

Над 120 състезатели /от деца до младежи ще участват в тазгодишното издание на турнира по лека атлетика в зала – „Плевенска Панорама“. Стартът е утре 17 ноември от 11:00 часа /непосредствено след завършване на 3-ия кръг от верига „A1 атлетика за младежи“, чийто домакин е Плевен/ в закритата лекоатлетическа писта /до стадион „Плевен“/. Това е третото издание на надпреварата от възраждането й на 20 ноември 2016 година. Инициатор и организатор е президента и треньор на плевенския СКЛА Феникс 2004 – Светослав Топузов, който е изградил шампиони като Тереза Маринова, Ивайло Русинов, Васил Гергов, Андриана Бънова, Даринка Йотова, Тодор Шопов, Здравко Димитров и други. Тази година Община Плевен също оказа финансова помощ.

До преустановяването си това бе най-авторитетното състезание по лека атлетика, провеждано извън пределите на София. Традициите показват, че именно резултатите /последен шанс за покриване на нормативите/ в тази надпревара са определяли окончателните състави на България по лека атлетика за участие на балкански, европейски и световни първенства. Именно турнира „Плевенска Панорама“ е начален тласък към световните върхове за шампиони като Тереза Маринова, Светлана Исаева, Георги Дъков, Валя Демирева и друго именити не само плевенски лекоатлети.

Предстоящото издание се очертава като едно от най-силните на национално ниво. До момента участие са потвърдили 15 български клуба по лека атлетика. Със сигурност броят им щеше да е по-голям, но финансови затруднения не позволят на клубове, най-вече от Южна България да участват. Друга бариера е съкращаването на дисциплината троен скок за момичета и момчета. Плевенската лека атлетика ще бъде представена от състезатели от четирите клуба – СКЛА Спартак, АК Георги Дъков, АК Плевен 2014 и домакините от СКЛА Феникс 2004. Проявата е първи тест за малките атлети участващи в програмата „Спорт за деца в свободното време“ на Министерството на младежта и спорта. Финалът на проекта е в края на този месец.

Турнирът ще е в дисциплините – спринт 60 м, скок дължина, скок височина и тласкане на гюле. За първи път съдийството на състезанието ще е с електронна уредба.

Класиралите се на първите три места във всяка дисциплина ще бъдат наградени с медали и сувенир Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Завършилите до 6-о място ще получат грамоти.

Прочетете също:

Георг Спартански връчи наградата на спасителя на Богоявленския кръст

Кметът Георг Спартански връчи днес наградата на Община Плевен в размер на 300 лева на ...