Акценти
Начало / Общество / Министър Цачева откри в Плевен Регионален център за безплатни правни консултации

Министър Цачева откри в Плевен Регионален център за безплатни правни консултации

Министърът на правосъдието Цецка Цачева  и  Елена Чернева, председател на Националното бюро за правна помощ прерязаха лентата днес в Плевен на Регионален център за консултиране към Адвокатски съвет – Плевен, който ще предоставя безплатна правна помощ на физически лица от уязвими социални групи.

Центърът е десети в страната и откриването му стана възможно с промените в Закона за правната помощ. „Центърът е резултат от усилията на много институции. Целта  е една – да имаме по-бързо, по-добро, но и много справедливо правосъдие“, каза след откриването правосъдният министър Цецка Цачева

Право на безплатна правна помощ, съгласно Закона имат лица и семейства, които отговарят на условията за получаване на месечни и целеви помощи за отопление от ЗСП; лица настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги или ползващи социална услуга-резидентен тип, или социална услуга звено „Майка и бебе”; деца, настанени в приемни семейства или в семейства на роднини или близки по реда на Закона за закрила на детето; лица, пострадали от домашно или сексуално насилие, от трафик на хора или друго престъпление;  лица, търсещи международна закрила по реда на Закона за убежището и бежанците, за които предоставянето на правна помощ не се дължи на друго правно основание и чужденци, спрямо които е приложена принудителна административна мярка, и чужденци, настанени в специален дом за временно настаняване. Правна помощ ще се предоставя по административни, граждански и наказателни дела и ще се изразява в консултации, завеждане на дело, подготовка на документи и процесуално представителство.

Центърът за правна помощ се намира на ул. „Димитър Константинов“ №25.- Съдебната Палата, етаж 3. Той реално ще започне работа от 1 септември 2017 г. Дотогава ще бъде организирана дейността му, ще бъдат избрани адвокатите сред желаещите да работят в него и ще бъде съставен график за работата им. Центърът ще работи всеки вторник и четвъртък от 14 до 17 часа, уточни Валентин Иванов, председател на Адвокатска колегия – Плевен. Услугата ще е напълно безплатна за правоимащите, а адвокатите ще получават минимален хонорар, осигурен от бюджета на Националното бюро за правна помощ.

На откриването днес присъстваха още Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, областният управител Мирослав Петров и други.

Прочетете също:

10 медела за ШКК „Спартак” – Плевен от Национално първенство по шотокан карате-до

Един златен, два сребърни и седем бронзови медала спечелиха каратеките  на Шотокан карате клуб „Спартак” ...