Начало / Образование / Медицински университет – Плевен открива днес новата академична година

Медицински университет – Плевен открива днес новата академична година

За 43-ти път в историята си Медицински университет – Плевен отваря врати за нова учебна година, за да посрещне тържествено новозаписаните първокурсници – общо над 500 студенти. След завършено средно образование по държавна поръчка са записани 343-ма първокурсници в магистърските и бакалавърските специалности на факултетите „Медицина“, „Фармация“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“ и Медицинския колеж.  Три са специалностите във Факултет „Обществено здраве“ с прием след завършено висше образование, в които са записани общо 105 студенти – бакалавърска и магистърска програма по „Управление на здравните грижи“ и само магистърска програма по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, дистанционно обучение.

За платено обучение са записа още 25 студенти в специалност „Медицина“ и 36 в бакалавърските специалности. Общо 24 са чуждестранните граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония, приети в специалностите „Медицина“ и „Медицинска рехабилитация и еарготерапия“ от Министерството на образованието и науката по Постановление на Министерски съвет.

По традиция ритуалът за откриване на новата академична година ще започне с посрещане на новоприетите студенти-първокурсници в зала „Магнум” със свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus, под чиито звуци аудиторията ще посрещне Ръководството. Водещ на тържеството ще бъде проф. Маргарита Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, която ще представи висшето училище. Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов ще се обърне с приветствени думи към новоприетите студенти. След него кратки приветствия ще отправят деканите на факултетите „Медицина”, „Фармация“, „Обществено здраве”, „Здравни грижи” и директора на медицинския колеж. Към първокурсниците с „Добре дошли“ ще се обърнат и Председателят на Студентски съвет и на Асоциацията на студентите-медици – клон Плевен. Отговорът от страна на първокурсниците ще поднесе една от двете студентки-първокурснички, приети с максимален бал 36.00 в специалност „Медицина“ – Бетина Мукова от град Славяново.

Ректорът проф. Томов лично ще връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал по специалностите на факултетите и колежа. За първи път събитието ще завърши с музикални изпълнения на талантливи студенти. Новите си колеги ще поздравят Гена Стойкова от специалност „Медицина“, IV курс и Светлозар Христов от специалност „Помощник-фармацевт“, III курс.

Прочетете също:

В Плевен започна третото издание на фестивала „Шарено петле”

Днес паркът на Регионалният исторически музей беше изпълнен с детска глъч. Малчуганите и техните родители ...