Начало / Образование / Медицинският университет в Плевен дипломира 40-ия  випуск от млади лекари  

Медицинският университет в Плевен дипломира 40-ия  випуск от млади лекари  

С тържествено изричане на Хипократовата клетва днес в зала „Магнум“, в присъствието на академичното ръководство, преподаватели, гости и родители официално бяха връчени дипломите на Випуск 2019 на факултет „Медицина“ на Медицинския университет в Плевен. Гости на церемонията бяха  председателят на местния парламент Мартин Митев, зам.-кметът Стефан Милев, общинските съветници доц. д-р Евгения Бързашка и Илиян Йончев, които са част от екипа на висшето учебно заведение, директорът на РЗОК – д-р Пенка Костадинова и други.

В  поздрава си към дипломантите  ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов подчерта, че това е специален ден за всички, защото Университетът изпраща своя юбилеен, 40-ти випуск млади лекари. Проф. д-р Томов говори за глобализацията, която върви в световен мащаб, за мястото и ролята при тези обстоятелства на страната ни, на Плевен и на Университета. Той отбеляза и технологичната революция, която поставя нови предизвикателства пред медицината. „Живейте така, че да заслужите доверието на хората, да се гордеете, че сте българи“, обърна се към младите лекари ректорът.

Специален гост на тържеството бе проф. Пламен Джуров – композитор, диригент и общественик, професор по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. В академичното си слово проф. Джуров посочи, че „лекарите и музикантите работят с една цел за хората – да бъде техният живот по-добър и по-пълноценен“. Той беше удостоен с юбилеен плакет на Медицинския университет – Плевен. Връчи му го ректорът проф. Славчо Томов.

 

В отговор на приветствията и поздрав към колегите си отправиха първенците на Випуск 2019, които тази година са двама – това са д-р Виктор Петров и д-р Венелина Гандилева. Те завършват с пълно отличие от курса на обучение и държавните изпити. Д-р Петров и д-р Гандилиева получават и позлатен плакет „Златен Хипократ“.

Преди в залата да прозвучи тържествено Хипократовата клетва, към Випуск 2019 се обърна и деканът на факултет „Медицина“ проф.д-р Аспарух Аспарухов, който отбеляза, че няма друга професия, която да се обръща към обществото с по-стари клетвени думи.

В годината на своя 45-годишен юбилей Медицински университет – Плевен, изпраща 40-ия си успешен випуск от млади лекари. След 6-годишен курс на обучение завършват 80 абсолвенти от България, Сърбия, Украйна и Македония. Те придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „Лекар”. Средният успех на Випуск 2019 е Мн. добър 5.22 и висок брой отличници – 29. От същия випуск през април 2020 г. ще се дипломират и 93-ма чуждестранни студенти, обучаващи се в англоезичен курс по специалност „Медицина”.

Прочетете също:

С карнавално шествие започва програмата на  Община Плевен за 1 юни

Разнообразна програма са подготвили от Община Плевен за най-малките по повод Международния ден на детето ...